A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott újabb döntéseket Hargita Megye Tanácsa április 14-ei, rendes havi ülésén. A Maroshévízi Városi Kórház számára 100 ezer lejt hagytak jóvá annak érdekében, hogy az egészségügyi intézmény megfelelően tudjon készülni a betegek fogadására és a kórházi személyzet védelmére.

Borboly Csaba megyei tanácselnök szerint az ülés egyik legfontosabb döntése az a kérés volt, amelyet Csíkszereda Megyei Jogú Város tanácsa irányába fogalmaztak meg: azt kérték, hogy a csíkszeredai önkormányzat adja át a megyei tanács ügykezelésébe azt a több mint 13 ezer négyzetméteres területet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szomszédságában, a Nagy Laji-dombján, ahová 4 tömbházat építene orvosok számára Hargita Megye Tanácsa az Országos Lakásépítési Ügynökség (ANL) támogatásával. „További orvosokat, szakembereket szeretnénk fogadni Csíkszeredában, ehhez pedig a város támogatására van szükségünk” – mutatott rá a tanácselnök.

Bíró Barna Botond alelnök a Gyermekvédelmi Igazgatóság által kiírt pályázatokat emelte ki. Mint fogalmazott, 850 ezer lej értékben írtak ki pályázatokat szociális tevékenységet folytató egyesületek, civilszervezetek számára, akik beteg- és idősgondozással, fogyatékkal élő személyek gondozásával foglalkoznak. Az alelnök arról a gyorssegélyről is beszélt, amelyet a megyei tanács egy oroszhegyi család számára nyújtott, amelynek péntek éjszaka több gazdasági épülete is leégett – 45 ezer lej támogatást szavaztak meg a károk enyhítésére. Megköszönte ugyanakkor az önkéntes tűzoltók és az oroszhegyi polgármester, Bálint Elemér munkáját is.

Borboly Csaba tanácselnök és Bíró Barna Botond alelnök nyilatkozatát itt találják: https://www.facebook.com/215328865181171/videos/334627700831114
Csíkszereda, 2020.04.14.