A héten is folytatódott az adományozás a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház javára, cégek és magánszemélyek, civil szervezetek kerestek meg felajánlásaikkal és egyéb kedves gesztusra is volt példa. A koronavírus-járványra való felkészülést eddig összesen 2 333 749 lejjel támogatták.

A Csíki Anyák Egyesülete elsők között kezdeményezett gyűjtést a kórház javára és ezen gyűjtés eredményeként megérkezett a kórházhoz a 600 mintára elégséges, a koronavírus-teszteléshez szükséges 3 RNS-izoláló kit, a héten pedig átvettük a gyűjtésből származó, a betegek élettani funkcióit ellenőrző monitort is. Úton van további 2 betegellenőrző monitor a csíkbánkfalvi közbirtokosság jóvoltából.

A Heineken Románia cégtől a héten is kaptunk adományokat, a múlt héten átadott tíz intenzív terápiás ágy és hat betegellenőrző monitor mellé ezen a héten átvettünk tőlük 9 ezer sebészeti maszkot és nagy mennyiségű kézfertőtlenítő szert.

További védőfelszerelést adományozott a héten a Sanitas Szakszervezet is, műanyag álarcokat és védőmaszkokat kaptunk tőlük is. Ugyanúgy ezen a héten is hozott védőfelszerelést az Olt Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség, ezúttal FFP2-es és FFP3-as típusú maszkokat és overallokat adtak át. Háromezer darab védőmaszkot kaptunk a héten az Eurofarm IMF kft-től is. A textilmaszkokat készítő Facebook-csoport tagjai a héten sem tétlenkedtek, most már összesen több mint 800 darab textil maszkot és 75 fejvédőt vett át a kórház tőlük.

Pénzbeli adomány is érkezett a kórház, illetve a gyűjtésbe bekapcsolódott Hargita Megyéért Egyesület számlájára. A Rotary Club Csíkszeredától újabb jelentős adományra kaptunk ígéretet és 10 ezer lejt utalt a kórház számlájára a csíkszentmihályi közbirtokosság.

Sokan egyéb felajánlásokkal igyekeznek segíteni: a Csíki Sör a héten újabb száz üveg vitaminsört hozott, a Csíki Hotel, a Via Napoli Pizzéria pedig felajánlotta, hogy segítséget nyújt az esetlegesen elkülönítésbe kerülő alkalmazottak étkeztetésében. Volt, aki gyümölcsöt vitt a kórházi munkásoknak, a Mida kft. pedig az esetlegesen meghibásodó kórházi autók elszállítására ajánlotta fel a segítségét.

Olyan cég is van, aki nem is jelentkezett be nálunk az adományával, utólagosan értesültünk például a Lehel Optika által meghirdetett akcióról: ingyenesen kicserélik a kórházi alkalmazottak számára a szemüvegek lencséjét vagy keretét, szükség szerint.

A helyi sajtó is támogatja a kórházat, a Székelyhon.ro ingyenesen és kérés nélkül közzétette a támogatóink listáját. A Fun Fm rádióban pedig szinkron készült egy oktatóvideóhoz, amelyet a kórházi alkalmazottak számára készítettünk és egy kisfilmhez, amelyben a nagyközönség számára szolgál praktikus tanácsokkal a kórház szakembere.

Számos újabb támogatóról tudtunk beszámolni, külön öröm, hogy nagyon sok magánszemély is csatlakozott felhívásunkhoz. Hisszük, hogy ezen többrétű összefogás eredményeként az orvosaink még felkészültebben, még nagyobb védettséggel tudják végezni áldozatos munkájukat. Külön köszönöm a csíkbánkfalvi, a szentmihályi, a szépvízi és a vacsárcsi közbirtokosságok adományát, ugyanakkor arra biztatom a többi közbirtokosságot is megyénkben, vállaljanak részt ebben a nagy feladatban, orvosaink, az ellátottak biztonságának növelésében” – emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az adományozást összegző eheti, dr. Konrád Judit kórházmenedzserrel közösen tartott videóbeszámolóban.

A videóüzenet itt érhető el: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/589597351939797/?sfnsn=mo&d=n&vh=e

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház támogatóinak teljes listáját a korhaz.ro honlapon lehet megtekinteni. Ugyanott látható a szükségletek listája is.

Az esetleges további támogatói szándékról kérjük, egyeztessenek a kórház munkatársával a 0758 117655-es telefonszámon vagy e-mailben a beataspitalmciuc@gmail.com címen.

Köszönjük mindenki segítségét.

Csíkszereda, 2020. április 25