Hompoth György a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülész-nyőgyógyász főorvosa nyugalomra inti a kismamákat.

– A változás egy bizonyos félelmet is kivált. Vannak kórházak, amelyek most kiestek a szokásos tevékenységükből. Ilyen például a terhesgondozás. Esetünkben Hargita megye nagyrészét ilyen szempontból a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak kell ellátnia. Székelyudvarhelyről is átkerül a szülészeti tevékenység Csíkszeredába, kivéve a fertőzött eseteket – magyarázta a főorvos.

– Az első szülés köztudottan lassabban zajlik le, ilyen szempontból biztonságosabb esetükben az utazás, nincsenek 3-5 percenként fájások, méhösszehúzódások. Problémásabb a helyzet, ha nem az első terhességgel jelentkezik a kismama. Ebben az esetben a szakember azt javasolja, ha gyakoriak a fájások, akkor a legközelebbi kórházba kell bejelentkezni. A székelyudvarhelyi kórház nem utasít vissza senkit. Megvizsgálják a kismamát, hogy van-e lehetőség biztonságban átszállítani Csíkszeredába, amennyiben ez nem kivitelezhető Székelyudvarhelyen maradnak – pontosit a szakember.

Alábbi videóban tekinthetik meg a teljes interjút:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/530762397871874/

Nagy nyomás nehezedik a sürgősségi ellátást biztosító orvosokra

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke mindemellett felelősségteljes viselkedésre szólít fel mindenkit a járványügyi helyzet alatt. Mint mondta bízzanak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban.

– Most kórházaink, orvosaink együtt kell működjenek. Az orvosokra nagy nyomás nehezedik ezekben a napokban a sürgősségi ellátást biztosító osztályon is. Köszönjük az udvarhelyi orvosok segítségét! Nincs szükség fölösleges konfliktusok generálására, hagyják dolgozni az orvosokat! – hangsúlyozta az elöljáró tegnap esti videójában:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/676521016252815/

Csíkszereda, 2020. április 25.