Borboly Csaba: egy újabb igazi kaláka eredménye a beruházás

Elkészült a moduláris kórház a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának szomszédságában, Csíksomlyón. A megvalósítás az érintett közintézmények és a támogatók példamutató összefogásának köszönhetően jöhetett létre. Az egyelőre tíz ággyal felszerelt konténerkórház megépítése és felszerelése egy újabb igazi kaláka eredménye, fogalmazott Borboly Csaba, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke. A létesítményt április 28-án sajtótájékoztatón mutatták be az elöljárók.

A moduláris kórház megépítésére azért volt szükség, hogy bővíteni tudják az ágyak számát a fertőző betegségeket kezelő osztályon, illetve hogy felkészüljenek az esetleges nagyobb számban koronvírussal fertőzöttek ellátására. A létesítmény nyolc konténerből áll, ebből hetet építettek egybe, ahol a koronavírussal fertőzötteket kezelik, a nyolcadik pedig az öltöző az orvosoknak. A konténerkórházat felszerelték orvosi felszerelésekkel: kórházi ágyakkal, éjjeli szekrénnyel, infúzióadagoló készülékkel, élettani funkciókat ellenőrző monitorral, EKG-készülékkel, defibrillátorral. Légkondícionáló és elektromos fűtés is van, a fürdőszobák is teljesen felszereltek. A nyolc konténer összesen 245 ezer lejbe került, felét a megyei tanács vásárolta meg, másik felét a megyei sürgősségi kórház a megyei tanács által kiutalt finanszírozásból.

„Ezzel a beruházással bővült a betegek ellátására alkalmas felület, és el tudjuk különíteni a súlyos és lábadozó fertőző betegeket. A moduláris kórháznak a koronavírus-járvány után is nagy hasznát vesszük, hiszen bármilyen más járvány esetén több ágyra és helyre van szükség” – mondta Konrád Judit kórházmenedzser.

„A betegek biztonságosabb ellátását, a gyorsabb felépülést segíti a megépített moduláris kórház. Három hét alatt sikerült felépíteni a konténerkórházat, amely jelenleg tíz ággyal van felszerelve. Biztonságos Hargita megyéért dolgozunk, hogy fiataljainknak jövőképet és az itthon maradásra lehetőségeket biztosítsunk. Ezért többek között az a feladatunk, hogy a szakembereket segítsük. Az érintett közintézmények ez alkalommal is kiválóan együttműködtek, egy újabb igazi kaláka eredménye a beruházás. Köszönet Szász Zsolt tervezőnek az önkéntes munkáért, illetve a kórház és a megyei tanács munkatársainak, akik fáradhatatlanul dolgoztak a konténerkórház megépítéséért” – nyilatkozta Borboly Csaba.

„Ez az időszak, amikor az egész világot a koronavírus-járvány tartja készültségben, hozott pozitív dolgokat is. Számunkra ismét bebizonyosodott, hogy szükségben az itteni közösségek össze tudnak fogni. Köszönet Tikosi László polgármesternek és Homoródalmás Polgármesteri Hivatalának, akik erre az időszakra biztosítják a tíz felszerelt, a szabványoknak megfelelő ágyat a konténerkórházban, amelyek a betegek kényelmét szolgálják” – mondta Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

„Széleskörű összefogásnak köszönhető mindaz, amit sikerült megvalósítani az elmúlt két hónapban. Események sorozata zajlik, és ebben a válságos helyzetben gyorsan kell reagálni. Az egyik első ilyen felmerülő igény a fertőzőosztály felületének bővítése volt, a megvalósítás módját megkereste a megyei tanács, és mindenki lelkes hozzáállásának köszönhetően három hét alatt sikerült megépíteni” – fejtette ki Ion Proca Hargita megyei prefektus.

„Bámulatos gyorsasággal fogott össze mindenki, az intézmények és a támogatók. Példamutató eredmény, amely Hargita megyét az élvonalba emeli. Ez a hozzáállás is magyarázza, hogy miért áll jól járványtani szempontból Hargita megye” – fejtette ki Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

Borboly Csaba újságírói kérdésre az építkezés kapcsán elmondta, a föld felszínén a moduláris elemekből való építkezés nem engedélyköteles, mivel ehhez nem kell alapot ásni. Továbbá a föld felszínétől 20 cm-re, néhány méteren keresztül bevezették a vízvezetéket és a villanyvezetéket, ezért erre időben, még az építkezés alatt elindították az engedélyezési folyamatot. Rendkívüli helyzetben a törvény lehetőséget ad arra, hogy a munkálatokkal párhuzamosan történjen az engedélyeztetés, hangsúlyozta a megyeelnök.

Csíkszereda, 2020. április 28.