Három Hargita megyei kórház alkalmazottait tüntette ki Hargita Megye Tanácsa Önzetlenség Díjjal a jelenlegi rendkívüli állapotban az élvonalban kifejtett mindennapi munkájukért, számolt be Borboly Csaba megyeelnök Hargita Megye Tanácsa április 30-i rendkívüli ülésén. A Maroshévízi Városi Kórháztól Dan Mihaela Rodica menedzser dr. Ionita Alexandra Dorina orvosigazgatót, a Gyergyószentmiklósi Városi Kórháztól Ferenczy István kórházmenedzser dr. Jeszenszky Géza belgyógyász főorvost, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháztól dr. Konrád Judit kórházmenedzser dr. Ambrus Irén infektológus főorvost, a fertőző osztály vezetőjét, Veress Rozáliát, a fertőző osztály főasszisztensét, dr. Kacsó Jolánt, a sürgősségi osztály szakorvosát, osztályvezetőt, dr. Szabó Izabellát, a sürgősségi osztály szakorvosát, dr. Sîngeorzan Sergiu járványtanász főorvost és Maftei Mariana járványtani főasszisztenst terjesztette elő a kitüntetésre. Hargita Megye Tanácsának testülete ezzel a kitüntetéssel köszöni meg, hogy önzetlen tevékenységükkel hozzájárulnak emberi életek megmentéséhez.

Április 30-án elküldték a petíciót az Egészségügyi Minisztériumba, amelyben kérik a 2020/414-es rendelet módosítását, hogy növelni lehessen a koronavírus-tesztelések számát, ismertette a tanácsülésen Borboly Csaba, aki ezúttal köszönetet mondott a támogatásért a közel 2000 aláírónak.

Hargita Megye Tanácsa továbbra is segíti az egészségügyi személyzetet a koronvírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében kifejtett munkájukban. Kiterjesztik a családorvosok és fogorvosok támogató programot, további 250 ezer lejt különítettek el a szükséges eszközök beszerzésére, de védőfelszerelésekkel támogatják a Hargita Megyei Mentőszolgálatot is.

A tavaly év végi költségvetési többletből 2 millió lejt szavaztak meg a Hargita Megyei Gyerekvédelmi és Szociális Vezérigazgatóságnak, és szintén 2 millió lejt az útmunkálatok finanszírozására az április 30-i ülésen.

Hargita Megye Tanácsa közel 40 ezer lejjel járul hozzá a PCR tesztelőgép megvásárlásához, amelyet használatba adnak a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóságnak. A 250 ezer lejbe kerülő gépre 211 108 lej gyűlt össze a támogatóktól, a fennmaradó összeget a megyei tanács biztosítja a tagságával létrehozott és a fenntartásával működő Hargita Megyéért Egyesületen keresztül, szavazta meg a hozzájárulást a testület.

Folytatódik a megyei tanács Internship programja, amelyre újabb tíz egyetemet végzett, munkatapasztalattal nem rendelkezőt várnak fizetett gyakornokságra. A program első kiadása sikeres volt, számolt be Borboly Csaba, majd hozzátette, május 15. után a gazdaságélénkítő programok és a különböző kutatások elindításában nagy szükség lesz a fiatal munkaerőre is.

Csíkszereda, 2020. április 30.