A COVID-19 járvány jelentős változásokhoz vezetett egyaránt az emberek életében és az intézmények működésében is, olyan döntésekre késztetve a döntéshozókat, amelyek növelik a lakosság biztonság érzetét. Annak érdekében, hogy Hargita Megye Tanácsának tevékenysége tovább folytatódjon, biztosítottuk a munkaközösség számára az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközöket, ezzel minimálisra csökkentve a fizikai kapcsolatot. A kommunikáció a Zoom és a Discord programokon keresztül zajlott.

Ebben az időszakban számos nyilvános konzultációt is folytattunk, illetve az egyéni problémákon is igyekeztünk segíteni, létrehozva egy munkacsoportot. Ezen munkacsoport tanácsot ad a vírussal és annak terjedését csökkentő intézkedésekkel kapcsolatosan, biztosítva a lakosságnak a szükséges támogatást a mindennapokban. Hargita Megye Tanácsa intenzív kommunikációt folytatott a rendkívüli állapot alatt, továbbra is biztosítva az alapvető, fontos információk szolgáltatását a https://korona.hargitamegye.ro/ oldalon keresztül.

A jogi rendeletek könnyebb megértésének érdekében, Hargita Megye Tanácsa részlegein keresztül biztosította a törvények, katonai rendeletek, útmutatók nem hivatalos magyar nyelvű fordítását. Hargita Megye Tanácsa közösen a Hargita Megyéért Egyesülettel összesen 3 092 878 lej értékben gyűjtött adományokat. Igyekeztünk biztosítani az elszigeteltség és a karantén által érintett emberek szellemi támogatását a Kalot Egyesülettel, Áradat Egyesülettel, és az unitárius egyházzal együttműködésben.

A munkahelyet kereső személyek támogatása érdekében, a https://hargitahazavar.ro/ oldalon megkönnyítettük az információk elérését az országban és külföldön lévő munkahelyekkel kapcsolatosan.

A minőségi és folytonos orvosi szolgáltatások biztosítása érdekében minden intézkedést megtett intézményünk annak érdekében, hogy védőfelszerelésekkel lássa el az orvosi személyzetet, idős otthonokat, gyermekvédelmi központokat. Megerősítette a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházzal, és a megyében lévő többi kórházzal is a kapcsolatot. Emellett pedig egy moduláris kórházat is építettünk.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházzal és a Sapientia Egyetemmel együttműködve Hargita Megye Tanácsának sikerült felszerelnie és engedélyeztetnie a koronavírus-fertőzés vizsgálatára használt laboratóriumot. Ezenkívül PCR tesztgépet vásároltunk az adományokból, amelyet a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóságnak adtunk át.

A kihívások ellenére intézményünk folytatta a beruházásokat, útjavításokat, munkacsoportokat hozott létre a gazdasági tevékenységek és az üzleti fejlesztések támogatására.

Hargita Megye Tanácsa támogatja a fiatalokat a szakmai továbbképzésükben, folytatva az Internship programot, elősegítve a vírus utáni időszakban a gazdasági- társadalmi folyamatok fellendítését.

 

Csíkszereda, 2020. július 08.