27-re nőtt azoknak az európai országoknak a száma, amelyek valamilyen formában korlátozzák a Romániából történő beutazást, ebből 17 ország az Európai Unió tagja. Ezek az államok a következők: Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Lettország, Litvánia, Magyarország, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

Finnország területére Romániából érkező román állampolgárok – néhány kivételes esettől eltekintve – nem is léphetnek be. CiprusDánia és Oroszország sem engedi be a romániai turistákat. A többi állam negatív teszteredmény felmutatásához köti a határátlépést, illetve kéthetes karanténra kötelezi a Romániából beutazókat.

Litvánia egy 72 órásnál nem régebbi koronavírus-tesztet kér a Romániából érkezőktől, beutazás után pedig 14 napra házi karanténba kell vonulni.

Szerbia augusztus 15-től egy 48 órásnál nem régebbi negatív koronavírus-teszt birtokában engedi be a román állampolgárokat. Ez alól kivételt képeznek a kamionsofőrök, a 12 évnél fiatalabb gyermekek, amennyiben a szülőnek vagy a gondozónak van negatív tesztje, de a Szerbiában ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezőktől sem kérik a tesztet. A nemzetközi áruszállítás esetében az átutazás 12 óra alatt kell, hogy megtörténjen.

Az intézkedés nem vonatkozik a Romániából utazó szerb állampolgárokra.

Frissítette Németország a járványügyi szempontból biztonsági kockázatot jelentő térségek jegyzékét, amelyre Kolozs és Fehér megye is felkerült – közölte a külügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a főváros mellett jelenleg a következő megyék minősülnek kockázatot jelentő régióknak: Fehér, Bákó, Bihar, Brăila, Brassó, Krassó-Szörény, Kolozs, Kovászna, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Vaslui és Vâlcea.

A listán szereplő régiókból Németországba érkező személyeknek – állampolgárságtól függetlenül – 14 napig karanténba kell vonulniuk. A korábbi intézkedésekkel ellentétben október elsejétől kezdődően nem lehet már az országba érkezést megelőzően végzett negatív teszteredménnyel kiváltani a karantént.

A legfrissebb intézkedéseknek megfelelően abban az esetben lehet 14 napnál korábban felfüggeszteni a karantént, ha az országba való érkezést követő 5. napon vagy később, az illető személy elvégez egy tesztet, és az negatív lesz.

A tesztelés ingyen elvégezhető a családorvosnál vagy a helyi egészségügyi hatóságoknál az érkezéstől számított tíz napon belül. A külügyi tárca figyelmeztet ugyanakkor, hogy mindez azokra a személyekre is vonatkozik, akik ugyan a listán nem szereplő romániai megyékből utaznak Németországba, de valamely kockázatos régiónak tekintett megyében szállnak fel a repülőgépre.

Olaszország július 24-től 14 napos karantént vezetett be a Romániából érkező utazókkal szemben. Az intézkedés alól kivételt képeznek az áruszállítást végző személyzet tagjai.

Július 15-től a Magyarországra érkező román állampolgárok egészségügyi vizsgálaton esnek át, ahol, ha felmerül a fertőzés gyanúja, nem léphetnek be Magyarországra. Ha nem fertőzésgyanúsak, kötelezően 14 napos karanténba kell vonulniuk. Nem kötelező a karantén, ha az utazást megelőző 5 napban két, 48 órás különbséggel elvégzett negatív koronavírus-tesztet mutatnak fel. Az ezt igazoló dokumentum magyar vagy angol nyelvű kell, hogy legyen.

Szintén július 15-től Norvégia arra kötelezi a területére belépő román állampolgárokat, hogy 10 napig karanténba vagy elkülönítésbe vonuljanak.

Július 27-től szeptember 30-ig a Romániából Ausztriába érkezőknek egy 72 órásnál nem régebbi, német vagy angol nyelven kiállított negatív teszteredménnyel bizonyítaniuk kell a határon, hogy nem fertőzöttek. Negatív teszteredmény hiányában 10 napra karanténba kell vonulniuk lakhelyükön vagy szálláshelyükön. Ha ezalatt készítenek egy tesztet, amelynek eredménye negatív, a 10 napos elkülönítést felfüggesztik. Ha sem a negatív teszteredményt, sem a szállásigazolást nem tudják bemutatni a határnál, nem léphetnek be Ausztria területére. Nem kell 10 napos elkülönítésbe menni, ha a román állampolgárok megállás nélkül átutaznak Ausztrián egy másik ország felé. A tranzit esetében az osztrák hatóságok igazoló iratokat kérhetnek, ugyanakkor egy tranzit nyilatkozatot is ki kell tölteni, amelyet itt lehet megtalálni: https://bit.ly/3f36ZCX

Augusztus 1-jétől újraindulnak a rendszeres repülőjáratok Románia és Ausztria között.

Görögország aktualizálta az országba történő belépés feltételeit – tájékoztat a külügyminisztérium közleménye.

A dokumentum szerint augusztus 17-étől a Romániából érkező és Görögország területére lépő állampolgároknak fel kell mutatniuk egy maximum 72 órával korábban készített negatív koronavírus-tesztet (korábban voltak kivételek).

A görög hatóságok egyaránt kérni fogják a tesztet a szárazföldi és vízi határokon, illetve a repülőtereken.

Az intézkedés egyelőre augusztus 31-éig van érvényben, de a jogszabály előzetes bejelentés nélkül, bármikor módosítható.

A külügy emlékeztet: a COVID-19 fertőzés molekuláris tesztjét akkreditált laboratóriumban kell elvégezni, a bizonyítványt pedig angolul kell kiállítani, és tartalmaznia kell az illető személy nevét, valamint személyi igazolványának vagy útlevélének számát.

Ciprusba július 23-tól nem utazhatnak román állampolgárok turisztikai céllal. A beutazás csak a tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek, valamint bizonyos kategóriába tartozó személyek számára engedélyezett.

A tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek szükségük van egy utazási engedélyre, amelyet a www.cyprusflightpass.gov.cy kell kérni. Az utazást 24 órával az indulás előtt kell regisztrálni. Az engedélyhez ki kell tölteni egy kérdőívet, és fel kell tüntetni a repülés adatait.

A beutazáshoz szükséges még negatív koronavírus-teszt, amelyet vagy Romániában, 72 órával az utazás előtt készítenek el, vagy a megérkezés után, a ciprusi repülőtéren lehet elvégezni 60 euróért. Szükség van még ugyanakkor a tartózkodást igazoló iratra is.

Ciprus megengedi még bizonyos kategóriába tartozó személyeknek, hogy beléphessenek az országba. (pl. sportolók, diplomaták, munkavállalási engedéllyel rendelkező szakértők, hozzátartozó temetésén való részvétel). Számukra van egy plusz beutazási feltétel is: a ciprusi külügyminisztérium által kibocsátott különleges engedély, amelyet a covid19@crmd.moi.gov.cy e-mail címen kell kérvényezni. Ugyanakkor egy 72 órásnál nem régebbi koronavírus-teszt, valamint az utazási engedély szükséges a belépéshez.

Ciprus a legmagasabb járványtani kockázati országok közé sorolta Romániát.

A külügyminisztérium honlapján olvasható, hogy minden állampolgárnak, aki innen érkezik, 14 napig karanténba kell vonulnia.

Csehország vörös zónának nyilvánította Romániát. Hétfőtől, augusztus 3-ától a Romániából Csehországba utazó személyeknek saját költségen koronavírus-tesztet kell végeztetniük – közölte a román külügyminisztérium.

A cseh hatóságok közölték: a Romániából Csehországba érkező embereknek nem kell beszámolniuk utazásuk céljáról (szemben más, szintén vörös zónának minősülő országokkal), de Csehországba lépve azonnal be kell jelenteniük magukat annál a közegészségügyi igazgatóságnál, amelyhez a szálláshelyük tartozik. Emellett saját költségen alá kell vetniük magukat a koronavírus-teszt elvégzésének. A határozat nem tartalmaz elkülönítésre vonatkozó rendelkezést.

Minden olyan személy, aki az utóbbi 14 nap során több mint 12 órát tartózkodott Románia területén, rögtön a Csehországba való lépését követően köteles bejelentkezni a csehországi egészségügyi hatóságoknál. A koronavírus-teszt eredményét a szálláshelyéhez tartozó közegészségügyi igazgatóságnál kell felmutatnia.

Az intézkedés nem érvényes a következő kategóriákhoz tartozó román állampolgárokra: nemzetközi szállítási cégek alkalmazottjai (megfelelő indoklással, amelyet dokumentum támaszt alá), illetve azok, akik maximum 12 óra alatt keresztülutaznak Csehországon.

Észtországba és Lettországba 14 napos karanténba vagy elkülönítésbe kell vonulniuk a román állampolgároknak, Litvánia viszont július 13-tól lezárja a határait a román állampolgárok előtt. A korlátozás nem érvényes az országon átutazókra, illetve a litván külügyminisztérium honlapján megjelölt más kategóriákba tartozókra. (https://urm.lt/default/en/important-covid19)

Finnország is néhány kivételtől eltekintve megtiltotta a román állampolgárok belépését az országba. Beléphetnek azok, akiknek tartózkodási engedélyük van, munkahelyi szerződéssel rendelkeznek, elsőfokú rokont látogatnak, vagy egy finnországi tanintézménybe járnak. Megengedett ugyanakkor az országon való áthaladás.

Augusztus 1-jétől Dánia sem engedi be a Romániából érkező turistákat, az országba csak nyomós indokkal léphetnek be a román állampolgárok. Negatív koronavírus-tesztet nem kér a dán állam, a tüneteket mutató román személyeknek viszont tilos a belépés. A Romániából érkezőknek beutazáskor határozottan ajánlják a 14 napos karantént. A turisztikai céllal történő átutazás lehetséges, ha felmutatnak egy Dánián kívüli szállásfoglalást, vagy ha más alapos indokkal utaznak Dánián keresztül egy másik országba. A tüneteket mutató személyeknek a tranzitálást sem engedélyezik. A dániai külügyminisztérium ugyanakkor azt javasolja az állampolgárainak, hogy lehetőleg kerüljék a Romániába való utazást.

Nagy-Britannia és Írország is kötelezi a román állampolgárokat arra, hogy a belépés után vonuljanak karanténba vagy elkülönítésbe 14 napig.

Kéthetes elkülönítést javasolnak a holland hatóságok is azoknak, akik Romániából érkeznek. A holland egészségügyi minisztérium rendelete értelmében a hollandiai repülőterekről induló, oda érkező vagy ott átszálló utasoknak kötelező módon ki kell töltenie egy egyéni egészségi nyilatkozatot.

Szlovákiába utazó román állampolgároknak kötelező az elkülönítés. Ötödik nap után el kell végezniük egy koronavírus-tesztet, ami ha negatív, folytathatják az útjukat. A román állampolgárok áthaladhatnak Szlovákián, de csak megállás nélkül, és legtöbb 8 órán belül el kell hagyniuk az országot.

Szlovéniában is kötelező a 14 napos elkülönítés a román állampolgároknak. Az országon való áthaladást nem korlátozzák, de 12 órán belül ki kell lépniük Szlovéniából.

Belgium vörös zónának minősítette Románia egész területét – közölte a külügyminisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint augusztus 26-ától mindenkinek, aki Romániából utazik Belgiumba, érkezés után elkülönülésbe kell vonulnia, és a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet kell végeztetnie. A tesztet a belga hatóságok végzik el az országba érkezéskor, ezért az oda utazókat arra kérik, hogy vegyék fel a kapcsolatot kezelőorvosukkal vagy egy családorvossal, aki elrendeli a tesztelést.
A külügy emlékeztet, hogy augusztus 1-jétől a Belgiumba történő beutazást megelőző 48 órában kötelező egy online űrlap (Passenger Locator Form) kitöltése. Az űrlap ezen a címen érhető el: https://cutt.ly/bffiFXB

Nem kell kitölteniük az űrlapot azoknak, akik nem repülővel vagy hajóval érkeznek Belgium területére, és 48 óránál rövidebb ideig szándékoznak az ország területén tartózkodni (beleértve az átutazókat is), vagy akik korábban 48 óránál rövidebb ideig tartózkodtak külföldön.

A román állampolgárok csak a belépés előtt legfeljebb 48 órával elvégzett, negatív koronavírus-teszttel utazhatnak be Bosznia-Hercegovinába – hívja fel a figyelmet a külügyminisztérium közleménye. Átutazáshoz nem kell teszt, ám ezt csak a neumi korridoron lehet megtenni (Horvátország – Bosznia-Hercegovina – Horvátország).

A már érvényben lévő döntés három csoportra osztja az államokat: zöld (innen minden megszorítás nélkül lehet beutazni), narancssárga (a hatóságok különleges intézkedéseket rendelhetnek el, egyelőre kiemelt figyelemmel kísérik a beutazókat), és piros színű kategóriára (az innen beutazók esetében kötelező a koronavírus-teszt elvégzése és a karantén). Románia a narancssárga színű csoportba került.

Ukrajna is vörös kategóriába sorolta Romániát. Az innen érkezőknek 14 napig hatósági karanténba vagy otthoni elkülönítésbe kell vonulni. Nem kötelező a karantén, ha a román állampolgárok beutazás után elvégeznek egy koronavírus-tesztet egy ukrajnai laboratóriumban, vagy ha határátlépéskor felmutatnak az elmúlt 48 órában elvégzett negatív teszteredményt. Ugyanakkor az országon való átutazás esetén sem kötelező a karantén, ha a tranzit nem hosszabb 48 óránál.

Forrás: korona.rmdsz.ro