Az Egészségügyi Minisztérium 487-es számú, 2021.04.09-én megjelent rendelete értelmében, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban továbbra is biztosított a súlyos állapotú Covid-betegek látogatásának lehetősége. A betegség súlyos tüneteit mutató páciens a kezelőorvos beleegyezésével, előzetes kérés esetén fogadhatja egy alkalommal családjának egy tagját vagy törvényes képviselőjét. Ez a látogatás legtöbb 15 percet tarthat, a látogatónak pedig teljes védőfelszerelést kell viselnie, be kell tartania a megelőzési szabályokat, és nem vihet be semmilyen tárgyat a kórterembe. A védőöltözetet a kórház biztosítja.

A Covid-betegeket ellátó intenzív terápiás részlegen ápolt betegek hozzátartozói a kezelőorvoshoz kell forduljanak: naponta 11 és 12 óra között a 0746 119 562 telefonszámon lehet egyeztetni a látogatási lehetőségről. Ugyanezen időintervallumban lehet érdeklődni az orvosoktól a betegek állapotáról is.

A csíksomlyói kórházépületben ápolt, súlyos állapotú betegeket naponta 12 óa 30 perc és 13 óra 30 perc között lehet meglátogatni, ha ezt a kezelőorvos engedélyezi. A kezelőorvostól személyesen is lehet érdeklődni. A betegek állapotáról a tüdőgyógyászati osztályon naponta 12-13 óra között lehet érdeklődni, a 0372 753 146 telefonszámon. A fertőző betegségek osztályán naponta 13-15 óra között, a 0372 753 145 telefonszámon nyújtanak tájékoztatást a páciensek állapotáról.

A kórház főépületében, a belgyógyászati osztályból átalakított Covid-osztályon naponta 13-15 óra között van lehetőség látogatásra. Erről előzetesen egyeztetni 13 és 15 óra között lehet a 0372 661 149 telefonszámon. Ezen a számon és időintervallumban lehet érdeklődni az itt kezelt betegek állapotáról is.

A gasztroenterológiai osztályt október 19-től szintén Covidos betegek ellátására alakította át a kórház. Az itt kezelt betegekről és látogatási lehetőségről szintén 13-15 óra között lehet érdeklődni a 0372 661 196 telefonszámon.

A moduláris kórházban ellátott Covid-betegekről a hozzátartozók a 0746 119 563 telefonszámon kérhetnek információkat.

A gyermekosztályon 12-13 óra között lehet érdeklődni a betegekről, a 0372 661 171 telefonszámon.

A hozzátartozókat arra kérik, tartsák be a megadott időpontokat, az orvosok, asszisztensek nem tudnak válaszolni a telefonra akkor, amikor a védőruhába beöltözve a betegek között tartózkodnak.

Kérik továbbá, hogy a csomagok beküldésére megszabott időintervallumot is tartsák tiszteletben, hisz nincs személyzet arra, hogy a teljes nap folyamán hordják a csomagokat. A bennfekvő betegek számára naponta 13 és 15 óra között lehet csomagot hagyni a kórház külső kapujánál. A csomagokat 15 órakor viszik fel az osztályokra.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban az október 19-i adatok szerint 170 koronavírusos beteget ápolnak. Tíz személyt látnak el a koronavírusos betegek ellátására működő intenzív terápiás részlegen. Sok a kritikus és súlyos állapotban lévő beteg, összesen 130-an szorulnak oxigénes légzéstámogatásra. Annak érdekében, hogy minden beteg megkapja a szükséges ellátást, további átszervezések léptek életbe október 19-től a kórházban. A gasztroenterológiai osztály a neurológiai osztályra költözött, és az így felszabaduló kórtermekben igazoltan koronavírusos, illetve a koronavírus gyanújával kórházba kerülő betegek ápolását végzik. Ugyanakkor bővítették a koronavírusos gyermekek ellátására használható helyek számát.

A kórház orvosai továbbra is ajánlják a koronavírus elleni védőoltás beadatását, és arra kérik a megfertőződött betegeket, forduljanak orvoshoz minél előbb, ne várjanak tüneteik súlyosbodásáig, hogy időben megkaphassák a megfelelő kezelést.