Nehány jó példa a koronavirus járvány idején.

Így is lehet

Csíkszereda   

Tankó Erzsébet

Ingyen ad számítógépet és képernyőt, olyan helyre, ahol egy gyereknek a tanulását segítheti.

 

Marosmegye, Kisikland       

Egy 27 éves fiatal rendőr reggelente végig megy a községben és beszól az idős emberekhez, akik az udvarukban vannak, megkérdezi, ha netán szükségük van valamire. Aztán bemegye az élelmiszerboltba és kenyeret vesz, majd szétosztja azon idősek között, akik rászorulnak, megkérve őket hogy maradjanak otthon.

Magyarország, Debrecen    

Egy debreceni hölgy eddig 1100 maszkot készített önerőből és a nap egy bizonyos órájában mehetnek érte az emberek Debrecenben, díjmentesen adja.

Egy úriember kifizette a McDonaldsnál várakozó mentősök rendelését. A hála nem maradt el, hisz az Ő rendelését a McDonalds alkalmazottai fizették ki.

Csíkszereda   

Sepsi OSK, az FK Csíkszereda focicsapata, a Sepsi-SIC női kosárlabdacsapat, a Csíkszeredai Sportklub hokicsapata

Virtuális labdarúgó-mérkőzést játszott csütörtökön este Székelyföld legjobb két együttese, az élvonalbeli Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK és a 2. ligás FK Csíkszereda. A 15 lejes belépőkből közel 16 ezer lej gyűlt össze, az összeget a csíki és a szentgyörgyi kórházaknak utalják majd át a szervezők.

https://szekelyhon.ro/sport/telt-haz-volt-a-virtualis-szekely-focirangadon

Gyergyó-térség         

Csendőrség   

A Hargita Megyei Zsandárok Gyergyói 4. számú alakulata önerőből Nagypénteken 5 katolikus családnak adományoztak élelmiszercsomagot.

Csíkszentsimon         

Kozma István polgármester    egy havi fizetését felajánlotta megosztva a megyei mentőszolgálat és a megyei kórház részére.

Hargita megye          

Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

Az Edutech-el közösen szervezett idegenvezető tanfolyamunkat átviszik az online térbe.

Székelyudvarhely     

Karanténkreáció!

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a Bibliofil Alapítvány M.E ezúton is meghirdeti:

Irodalmi pályázatát:

A pályázatra jelentkezhetnek diákok és felnőttek egyaránt, rövid, 1–3 oldal terjedelmű írásokkal, mesével, verssel, esszével, novellával.

A pályázat témája szabadon választható, de a jelenlegi helyzetre való tekintettel örömmel vesszük a az aktuális bezártság által ihletett témákat.

Beküldési határidő június 15., e-mail: udvarhelyikonyvtar@gmail.com

Díjkiosztó augusztus 28-án a Nyitott könyvek éjszakáján, ahol értékes könyvjutalmakkal honorálják írásaikat.

Ragadj billentyűzetet, tollat, és írásra fel!

Székelyudvarhely      Önkormányzata       

Több vállalkozás segítségével sikerült megoldani, hogy a romák lakta negyedben legyen elérhető minden alapélelmiszer, beleértve a pékárut és a húskészítményeket is, mivel sokan, akár csapatokba verődve is a városban vásároltak. Az ottani bárba fogják szállítani az élelmiszereket a vállalkozások, onnan vehetik majd el őket a negyed lakói.

Csíkszereda   

A Csíki Auto Land cég 2020. április 8. – április 12. között ingyen szállítja munkába azokat az alcsíki ingázókat, akik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban dolgoznak.

Csíkszereda   

A Bogáncs virágüzlet  virággal lepte meg a a csíksomlyói fertőző alkalmazottakat.

Közérdekű kezdeményezések

Farkaslaka

Tourinfo

A honlapjukon közzétették azoknak az üzleteknek a nevét, az üzletvezetők elérhetőségével együtt, amelyek a nyitvatartás idején házhoz szállítanak min. 50-60 lejes vásárlás esetén.

Monitorozták a 65 év felettieket és más segítségre szoruló személyeket, őket az önkéntesek ellátják.

Törvények és katonai rendeletek, minden egyéb fontos információ naprakészen olvasható a Facebookon.

Szintén megtalálható az orvosi rendelők, gyógyszertárak nyitvatartása és telefonszáma, a szentmisék rendje, a Hargita megyei önkéntes tűzoltók elérhetősége.

Csíkszentgyörgy       

Vitos Imre     

A Csíkszentgyörgy községi élelmiszerüzletekben dobozokat helyeztek el gyűjtés céljával, ugyanakkor lehetőség van bankszámlaszámra utalni, valamint házhoz is elmennek, ha hívják őket a megadott számon.

Székelykeresztúr      

Polgármesteri hivatal és önkéntesek          

Tartós élelmiszereket a rászoruló időseknek!

Ugyanakkor az egyedül élő, idős rászorulóknak tartósélelmiszer-csomagot is oszt a hivatal. Erre felhívás készült, hogy a vállalkozók és mások is adakozhassanak. Továbbá a szociális asszisztensek és önkéntes fiatalok segítenek az időseknek a bevásárlásban.

Önkéntesek toborzása

Felhívást intéztek a lakossághoz, hogy önkéntesek jelentkezzenek főleg az idősek és a házi elkülönítésben lévők kisegítésére. Szép számban gyűltek jelentkezők: fiatalok, akik kényszervakációznak, valamint kényszerszabadságon lévő vagy rövidített programmal dolgozó felnőttek is.

Székelykeresztúr      

Székelykeresztúri Unitárius Egyházközség           

A Székelykeresztúri Unitárius Egyházközség idős, egyedül élő unitárius hívei számára segítséget ajánl fel alapélelmiszer bevásárlására. A beszerzés egy helyről történik, az igénylő lakásához legközelebb eső helyi vállalkozótól. Fontos, hogy a segítségért forduló személy 65 év fölötti legyen, egyedül vagy idős házastárssal élő, aki nem számíthat segítségre a szomszédtól vagy rokonoktól. További részletekért, illetve jelentkezésért érdeklődhetnek Lőrinczi-Simó Orsolyánál, a Székelykeresztúri Unitárius Egyházközség szociális munkásánál a következő telefonszámon: 0747357699.

Székelykeresztúr

Vállalkozások

Taxisok (Tóth Duó Taxi) vállalnak bevásárlást és házhoz szállítást (ingyen) az időseknek, és a Szilveszter üzletektől is lehet ily módon vásárolni. Vannak cégek, amelyek élelmiszercsomagokkal, ásványvízkészlettel szálltak be a polgármesteri hivatal akcióiba. A Kidlet.ro online keresztúri ruhabolt is csatlakozott, többek közt színes ceruzákat, színezőket, kreatív játékokat ajándékoz a gyermekeknek a rendelések mellé, a tiniknek pedig könyveket az érettségire való felkészüléshez.

Gyergyóditró

Tűzoltók

Az önkéntes tűzoltó-alakulat egyik tagja önkéntességet vállalt a rászorulók megsegítésére létrejött csapatban.

Korond

Fiatal önkéntesek     

Fiatal önkéntesek vásárolnak be a rászoruló időseknek.

Hargita megye          

Székely Gazda-szervezetek Egyesülete      

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete rövid távon az alábbiakkal segíti a termékek értékesítését:

– a termékek népszerűsítésével online hirdetésekben;

– szórólapok nyomtatásával;

– javaslatokkal a termékkosarak összeállítására;

– logisztikai tanácsokkal.

Középtávon egy olyan felület létrehozásán dolgoznak, ahol a gazdák értékesíteni tudják termékeiket.

Jelentkezni lehet a következő űrlap kitöltésével:

https://forms.gle/zMcSaXof3Q9t71YV6

E-mailben: office@szekelygazda.ro

Telefonon: 0756726302

Hargita Megye                      

Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és a Csiki Auto Land mikrobuszjáratokat szervez a magyar-román határtól Hargita megyébe igyekvő lakosoknak, valamint visszafele Hargita megyéből a Bors-i határátkelőzhöz azoknak, akik külföldi munkavállalás céljából utaznának.

Marosvásárhely        

Az Alpha Transilvania Alapítvány a marosvásárhelyi közösséget segíti egy új projektben. Ez a szociális asszisztenciai, tanácsadási és monitorozási telefonszolgálat. Ez kétirányú kommunikációt tesz lehetővé:

Passzív kommunikációt, amikor várják/fogadják az Önök hívását, valamint aktív kommunikációt, amikor is periodikusan olyan személyeket hívnak fel, akik ismételten segítséget igényelnek, valamint az alapítványuk jelenlegi jogosultjait, akik elszigetelve vannak otthonaikban.

Célkitűzésük a szociális segítségnyújtás megkönnyítése (például: meleg étel kiszállítása a lakhelyre vagy akár megrendelése és átvétele az alapítványnál a veszélyeztetett helyzetben levő személyek részére, bevásárlás idős személyeknek, gyógyszerek beszerzése és kiszállítása, háztartásban való segítségnyújtás vagy fogyatékkal élő személyek szállítása), pszichológiai tanácsadás és monitorozás olyan személyeknek, akik a magány és elszigetelődés okozta pánikos pszichés zavarokban szenvednek, valamint különböző kezelő- és oktatóprogramok végzése az online kommunikációs technológia segítségével.

Ezt a szolgálatot egy pszichológusokból, szociális asszisztensekből, valamint önkéntesekből álló, jó kommunikációs és pedagógiai, valamint humanitárius készséggel rendelkező csapat végzi.

Szeretettel várják új önkéntesek jelentkezését.

Kérik a szponzorok támogatását a szolgálat fenntarthatósága érdekében.

A kommunikáció két nyelven biztosított: román, illetve magyar nyelven.

A szolgálat 2020. április 6-tól működik, és három vezetékestelefon-, illetve hat mobiltelefonszámon áll rendelkezésre: 0265-257057, 0265-255385, 0365-430519; mobil: 0720-538198, 0720-538294, 0720-538362, 0720-538455, 0720-538549, 0720-538622, naponta 8.00–16.00 között (szükség esetén bővülhet a 8.00–20.00 közti időtartamra).

Oroszhegy község     

Nyilvántartásba vették a házi elkülönítében lévő személyeket, ugyanakkor követik az intézményes karanténban lévőket.

Kijárási nyilatkozatokat osztottak ki az élelmiszerboltoknak, ezeket folyamatosan pótolják.

A polgármesteri hivatal minden sürgős kérést, megkeresést próbál megoldani közvetlen ügyfélfogadás nélkül : online módban a comdealu@yahoo.com e-mail címen leveleznek, a szolgálati telefon munkaidőben 0266.225.106, munkaidőn kívül pedig a 0744.598358-es telefonszám hívható.

Az önkéntes tűzoltók segítenek a rendfenntartásban és a tűzmegelőzésben ( lásd szőnyegárusok esete Oroszhegyen, szentkirályiak és tibódiak segítsége a szarkakői avartűz megfogásában és az ülkeiek  tarlótüzes beavatkozása).

Szentábrahám           község

Az önkormányzat kezdeményezésére gyűjtésbe kezdtek, amelybe bekapcsolódtak a vállalkozások és magánszemélyek is, a hivatal is hozzátette a saját részét. Az összegből élelmiszercsomagokat állítottak össze, ami pityókát, puliszkalisztet, laskát, és kenyeret tartalmaz.

Cserébe, amikor az önkétesek kiosztják a csomagokat, akkor kérnek elérhetőséget az emberektől, hogy hívni tudják a takarításra, munkát  ajánlani. Aki nem hajlandó az együttműködésre, annak a kezét elengedik, így működik.

Egyeztettek a gazdákkal a községben, hogy hozzanak létre egy olyan együttműködést, aminek keretében napszámos munkát ajánlanak tisztességes fizetésért a rászorúlóknak.

Székelyudvarhely önkormányzat   

Nyomtattak plakátokat, amik arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen következményekre számíthatnak, ha nem tartják be a szabályokat.

Székelyudvarhely     

Székelyhon    

Szőke Lászlónak, a Székelyhon munkatársának felhívására önkéntes csapat verbuválódott: bevásárolnak az időseknek, kiváltják a gyógyszereiket, kutyát sétáltatnak stb. A kezdeményezéshez hamar weboldal (segitunk.online) és telefonos applikáció is készült, illetve az érdeklődők mindenféle kérdésére Ödön, az automata chatrobot válaszol.

Hargita megye önkormányzatával együttműködve hasonló rendszer épül ki Csíkszeredában és környékén, valamint Gyergyó vidéken is. A megyei hatóságokkal való együttműködés biztonsági kérdés is, mert ha súlyosbodik a helyzet, akkor hatósági támogatás nélkül leállhat az önkéntesség.

https://szekelyhon.ro/aktualis/beindult-mukodik-a-segitunkonline

Csíkszereda   

Ropharma gyógyszertár

A Ropharma gyógyszertár-hálózat a koronavírus terjedése miatt meghozott intézkedések szellemében telefonos tanácsadással és gyógyszerkiváltással, valamint – önkéntesek jóvoltából – az orvosságok házhoz szállításával segíti a 65 év feletti ügyfeleit. A Ropharma csíkszeredai patikáinak telefonszáma: Majláth Gusztáv Károly téri fiók: 0266 311718; 0729 992242, Testvériség sugárúti fiók: 0266 322030; 0729 992243

Az egészségügy támogatása

Csíkszereda

Harmopan     

  1. április 7-én 2700 db nápolyi szeletet adományozott a megye összes kórházának és az alkalmazottaknak.

Hargita megyében

Számos önkormányzat, vállalkozás, egyesület vásárolt, vagy adományokkal támogatta a mosógépek vásárlását, amivel a mentősök, a háziorvosok és a gyógyszertárak alkalmazottai kimoshatják szolgálati ruháikat.

Székelyudvarhely     

Elan Trio       

8620 db orvosi maszkot vásárolt 40.000 lej értékben a Székelyudvarhelyi Városi Kórháznak.

OTP Bank                 

600.000 lejjel támogatja a csíkszeredai megyei, a sepsiszentgyörgyi, valamint a jászvásári Szt. Mária sürgősségi kórházat.

Csíkszereda   

Hargita Gyöngye Rt.           

10.000 eurót adományozott az egészségügyi igazgatóságnak koronavírustesztelőgép vásárlásra.

Csíkszereda   

Mineral Quantum

3.000 eurót  adományozott az egészségügyi igazgatóságnak koronavírustesztelőgép vásárlásra.

Székelyudvarhely

Dr. Andrészek Csaba és barátja, Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium ötletgazdája, aki rendelkezik 3D nyomtatóval és egy holland szakamber átalakították az első búvármaszkokat saját felelősségre használható orvosi maszkokká. Az átalakított maszkokat díjmentesen juttatnák el elsősorban Hargita megyei kórházaknak, de az ország más pontjaira is, legutóbb például Jászvásárra küldtek el több maszkot.

A székelyudvarhelyi kórház, ahol Hargita megye első négy koronavírussal fertőzött betegét ápolják, már 12 darabot rendelt az átalakított maszkokból, és más megyékből is érdeklődtek a felszerelés iránt, többek között Kovászna és Kolozs megyéből.

Csíkszereda   

ING Service, a Sazy Impex és az Iris Service

277 178 lejes adományuknak köszönhetően fejeződött be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a 91 kórházi ágyat érintő oxigénhálózat kiépítése. Számos védőfelszerelést is adományoztak az elmúlt héten, az eddigi segítségnyújtás értéke meghaladta a 2 millió lejt.

A támogatók és a további szükségletek listája a spitalmciuc.ro honlapon megtekinthető. (Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/vedofelszerelest-penzt-adomanyoztak

Hargita, Maros és Kovászna megye           

Magyar Kormány

A magyar kormány egészségügyi védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket tartalmazó adománya.

Ezeket az eszközöket Hargita, Kovászna és Maros megye egészségügyi intézményei között osztják szét.

A magyar kormány 600 ezer maszkot, valamint néhány tízezer védőruhát, védőfelszerelést és tesztet küld Felvidékre, Erdélybe, Kárpátaljára, Szlavóniába, a Mura-vidékere és a Vajdaságba.

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/megerkezett-a-szekelyfoldre-a-magyar-kormany-egeszsegugyi-adomanya

Borszék         

Romaqua

25.000 euróval járult hozzá egy Hargita megyei PCR tesztgép vásárlásához.

Csíkszentsimon         

Csíki Sör Manufaktúra

Kórházanként 1-1 furgon vadmálnasört ajánlott fel a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, marosvásárhelyi, kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, kolzsvári, nagyváradi, brassói, szatmári, temesvári, nagyszebeni, valmint a budapesti Szt.László Kórházaknak.

Csíkszereda   

Medexpert

A Medexpert Kft. és Novák Eduárd jóvoltából oxigénkoncentrátor gépeket kap a kórház.

Csíkszereda   

Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár         

Összesen 15 300 három rétegű egészségügyi szájmaszkot oszt szét a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár a megyében praktizáló háziorvosok között, akik egyenként 100–100 maszkot kapnak. A 15 300 egészségügyi maszk része annak a 4,15 millió darabos készletnek, amelyet az eMAG internetes áruházat működtető SC Dante International Rt. adományozott az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőségnek (IGSU) a nélkülözhetetlen állami struktúrák személyzetének a védelme érdekében. A készletből az ország összes háziorvosa kap maszkokat.

https://szekelyhon.ro/aktualis/tizenotezer-egeszsegugyi-szajmaszkot-osztanak-szet-a-hargita-megyei-haziorvosok

Sepsiszentgyörgy önkormányzata

Azoknak a kórházi alkalmazottaknak, akik koronavírus-fertőzöttek és családjuk biztonsága érdekében nem akarnak hazamenni, rendelkezésükre bocsátják a sportszállót, ahol a szállásuk és étkezésük költségét is a hivatal átvállalja.

Külföld – tanulhatunk belőle

Magyarország           

Egy üzletember

Százmillió forintot és több mint ezer szájmaszkot adott Gattyán György alapítványa a karanténkórházaknak. Emellett egészségügyi dolgozóknak küldenek ételt, és hátrányos helyzetű gyerekeknek laptopokat.

Magyarország           

Miskolc

Az EX-ACT Project Tanácsadó Iroda a Miskolci Zöld Kosár Közösség civil kezdeményezés koordinációjával vásárolt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórháza – mint a járványban megfertőződött betegek fogadására kijelölt intézmény – egészségügyi dolgozóinak olyan tartós élelmiszereket, amelyek nem igényelnek speciális tárolást, könnyen és gyorsan fogyaszthatók, továbbá magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk.

A Miskolci Zöld Kosár egy olyan bevásárlóközösség, amely a fenntartható termelés elvei szerint működő helyi gazdáktól, termelőktől, kézművesektől szerzi be termékeit. Az EX-ACT Project Tanácsadó Iroda a termékek megvásárlásával az egészségügyben dolgozók támogatása mellett a biogazdákat is segíti, amivel végső soron hozzájárul a munkahelyek megtartásához is.

Magyarország           

Wofl Gábor

Szervezd újra a működésed!

Szervezd újra a működésed!

❗Vállalkozók, tettre készek, figyelem!❗ Lépjetek a tettrekészség útjára! Kövessétek 👉Wolf Gábor 👈 tippjeit, hogy ti is könnyebben átvészelhessétek a krízist! Szó lesz sales stratégiáról, VIP ügyfelekről, hatásos külső és belső kommunikációról, sőt, azt is megtudhatjátok, hogyan készülhettek fel a járvány utáni időszakra!

Publicată de Hello Biznisz pe Miercuri, 25 martie 2020

Svájc  

A templomokban eltávolították a szenteltvizet.

Norvégia                    

A miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy az idős emberek veszélyeztetettsége miatt ne a nagyszülőket kérjék fel a gyerekek felvigyázására, hanem a kormány megoldásokat ad a szülőknek, hogy ők vigyázzanak a gyerekeikre.

Lengyelország                       

A kormány különjáratokat bérel, hogy segítse a külföldi lengyeleket a hazatérésében.

Olaszország               

60 napig minden élelmiszer árát rögzítik, és az alapvető élelmiszerek (tészta, tojás, tej stb.) árát 50% -ra csökkentik.

Kína               

A piac szigorú követése, hogy megakadályozzák pánikvásárlást, a készlet –kiáramlást és az áremelkedéseket.

Ingyen online kurzusokat szerveznek a szakképzésre, munkába való visszaállásra, illetve azoknak akik elvesztették munkahelyüket.

Szemészeti tanácsadást szerveznek a diákoknak és egyetemistáknak.

Bulgaria                    

Saját fizetésüket ajánlják fel – összesen egymillió euró értékben – a bolgár képviselők és a kormánytagok a közegészségügy részére a koronavírus-járvány visszaszorítására. Rumen Radev államfő már március 13-tól felajánlotta a fizetését, mely 4200 eurónak felel meg.

Védőfelszerelések

Kászon község

Mosható maszkokat és kesztyűket osztottak ki az üzleteseknek és postásoknak.

Gyergyószentmiklós

A Gyergyó-térségi RMDSZ anyagot vásárolt és kiosztotta a 87 önkéntesnek, aki maszkokat varr és kiosztja a saját településén a lakosságnak.

Sepsiszentgyörgy      

Német varroda         

A német érdekeltségű varroda mosható és vasalható textil anyagból készít maszkokat. A  Rotary Club jóvoltából naponta 1000 darabot gyárt le. Ezeket a csendőrök, a helyi rendőrség, a kórházi kisegítő személyzet és a háziorvosok között osztják szét.

Csíkszereda   

Szent Anna Speciális Szakiskola

Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére szájmaszkokat varrnak, és átadják a megyei tanácsnak, hogy kiosszák a hátrányos helyzetben lévő családoknak és kisnyugdíjasoknak.

Székelykeresztúr      

Polgármesteri hivatal és önkéntesek          

Ingyen maszkokat az időseknek, az összesnek!

A polgármesteri hivatal nyilvántartásba vette/veszi a 65 év felettieket, és mindannyiuknak ad maszkot. A maszkokat a hivatalhoz tartozó bölcsőde dadusai, munkatársai varrják, valamint a Nozsa műhely is önkéntesen beszáll a varrásba.

A vonatkozó bejegyzés a hivatal Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/pg/SzekelykereszturVarosPolgarmesteriHivatala/posts/?ref=page_internal

Maszkokat az elárusítóknak, postásoknak, egészségügyiseknek!

A polgármesteri hivatal egy helyi varrodától rendelt annyi maszkot, hogy az élelmiszerüzletben és a piacon áruló árusoknak mind ingyen jusson, illetve az egészségügyi alkalmazottaknak, a szociális asszisztenseknek, a postásoknak stb. is juttattak ezekből.

Székelyudvarhely     

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a Rotary Club

A polgármesteri hivatal válságkezelő munkacsoportja az SZKA-nak és a Székelyudvarhelyi Rotary Clubnak köszönhetően 1800 darab egészségügyi gumikesztyűt, az ALT Technologies Transylvania adományaként 450 darab orvosi maszkot, a TopInvest támogatásának köszönhetően pedig 50 darab arcvédőt adott át a háziorvosoknak.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) által lebonyolított adománygyűjtés során, amelyet a vállalkozók és magánszemélyek is felkaroltak, 50 darab védőoverallt és 500 darab négyrétegű maszkot adtak át háziorvosoknak.

Gyergyószentmiklós 

Városháza     

Több mint 800 egészségügyi szájmaszkot készítettek el eddig a gyergyószentmiklósi Gránátalma Egyesületben tevékenykedő varróasszonyok és a hozzájuk csatlakozó más önkéntesek abból az anyagból, amelyet a helyi városháza adott a rendelkezésükre erre a célra. A maszkokat az idős személyek postaládáiba helyezik el egy tájékoztató levél kíséretében, amelyben ezek helyes használatára adnak tanácsokat.

Magyarország                       

Orvosok iránymutatása alapján gyártanak arcvédő plexipajzsokat civilek. Eddig 11 ezer darab készült el, és további 50 ezerre van megrendelésük. Húszmillió forintra lenne szükségük, egy neves agyar vállalkozás egyből a zsebébe nyúlt, hogy támogassa a kezdeményezést.

Gyergyóújfalu           önkormányzata

A Önkormányzatnak sikerült beszerezni 500 darab orvosi (sebészi) maszkot, valamint gumikesztyűt.

A jövő hét folyamán munkatársaik minden 65 év feletti lakosnak 1 maszkot és 1 pár kesztyűt fognak hazaszállítani, térítésmentesen.

Ismételten felhívják a 65 év feletti lakosok figyelmét, ha szükséges, segítséget kérhetnek az alábbi elérhetőségeken:

DEÁK CSABA 0751-038649

EGYED IMRE 0731-031076

Szentegyháza önkormányzata és az iskola

Szentegyházán is elkezdődött önkéntes formában a védőmaszkok varrása. Tankó Csilla önkormányzati képviselő, a Gábor Áron Iskolaközpont igazgatója és Lőrincz Árpád alpolgármester már hetekkel ezelőtt egyeztetett az önkéntes tevékenységről. https://szekelyhon.ro/aktualis/iskolakban-varrjak-a-maszkokat

Székelyudvarhely     

Matricagyár

A matricagyár tulajdonosa, Kádár Mózes adományaként és a polgármesteri hivatal közreműködésével 10.000 darab orvosi maszk, 1000 darab FFP2/KN95 típusú maszk és 344 darab védőszemüveg érkezett meg az elmúlt napokban Székelyudvarhelyre. Ezeknek nagy részével a kórház készleteit bővítették, de jutott a fogorvosi permanencia központban dolgozó orvosoknak, valamint a Székelyudvarhelyi Mentőszolgálatnak is.

A Top Invest cégnek és a Magyar Unitárius Egyház Segélyszervezetének az adományai fejvédők és védőoverállok.

A Szent Pio Alapítvány és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány együttműködve a napokban további maszkat és védőoverállokat adományoznak.

Hargita Megye          

Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége        

Védőfelszereléseket adományozott a Hargita Megyei mentőszolgálat alkmazottainak.

Székelykeresztúr      

Önkéntes Tűzoltók   

Az Erdély Mentőcsoport csíkszéki fiókja által kezdeményezett adománygyűjtési kampány felhívására, amely a Hargita Megyei Mentőszolgálat tevékenységét támogatja, a Székelykeresztúri Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület felajánlotta a tulajdonában lévő TRIOXY ÓZON GENERÁTORT a székelykeresztúri mentőautók fertőtlenítése céljából.

Etéd   

Dr. Gálfi Rozália

Hargita Megye Tanácsa önzetlenség díjjal jutalmazta az etédi Dr. Gálfi Czirjék Rozália családorvost. Az etédi doktornő a kapott pénzbeni elismerést a PCR gép vásárlásra adományozta.

Hargita Megye           

Legendárium  

A Legendárium elkezdett 3D nyomtatóval orvosi maszkokhoz való alapanyagokat készíteni.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata  

A hivatal a város mind a 20 051 háztartásába sepsiszentgyörgyi, kilyéni, szotyori és szépmezői lakosnak osztott kézfertőtlenítő szereket, maszkokat, saját felelősségű nyilatkozatokat és ezek kitöltéséhez útmutatót, illetve tájékoztató anyagokat a 65 év felettiek számára az alapvető élelmiszer és gyógyszer szállítási programokról. Ezen csomagokat a Közösségi Támogatási Igazgatóság és az önkormányzat azon munkatársai osztották szét akiknek most a járvány miatt leszűkült a munkaköre.

Székelykeresztúr

Polgármesteri hivatal és önkéntesek          

Fertőtlenítés nagy gőzzel!

A polgármesteri hivatal hetente fertőtlenít a köztereken, utcákon, lépcsőházakban. Az akcióhoz tűzoltók, városi kertészek is csatlakoztak. Hangosbemondóban jelzik előre, hogy mikor és hol végzik.

Székelyudvarhely önkormányzata 

Újabb vízcsapot szereltek fel a helyi roma közösségnek a tisztálkodás megkönnyebbítése érdekében, valamint volt egy nagyszabású takarítás és a lépcsőházakat pedig fertőtlenítette egy szakcég.