Marți, 26 mai 2020 s-a început activitatea în secția externă a Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, amplasat în Centrul Multifuncțional din Șumuleu Ciuc al Consiliului Județean Harghita. În această secție externă vor fi internate persoanele infectate cu noul coronavirus, asimptomatice, cu forme ușoare și fără factori de risc.

Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr 753/2020 la nivelul fiecărui județ pot fi desemnate unități de izolare și tratament destinate persoanelor cu infecție SARS-CoV-2, cu forme asimptomatice, devenite asimptomatice sau cu forme ușoare și fără factori de risc. După ce numărul cazurilor s-a înmulțit în zona Ciuc și secțiile dedicate îngrijirii bolnavilor cu Covid-19 s-au aglomerat, s-a luat decizia de a înființa un astfel de secție externă și al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Consiliul Județean Harghita, în a cărui subordine funcționează spitalul a oferit pentru acest scop Centrul Multifuncțional din Șumuleu Ciuc.

În această unitate externă sunt disponibile 14 de locuri. Pentru persoanele infectate se asigură asistență medicală, starea lor va fi monitorizată de către asistenți medicali și un medic specialist infecționist. Dacă la cineva apar simptome sau se observă înrăutățirea stării, va fi reinternat în secția dedicată pacienților cu Covid-19. Unitatea externă a primit autorizația de funcționare sanitară din partea Direcției de Sănătate Publică Harghita.

Regulile care se referă la pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc se referă și la cei care sunt internați în această unitate. Alimentația va fi asigurată de la blocul alimentar al spitalului.

„Amenajarea acestei secții externe a fost importantă din două aspecte: cei fără simptome nu mai trebuie să fie internați în spital, unde pot fi și pacienți cu forme severe ale bolii, și izolarea lor reduce aglomerarea secțiilor spitalului unde sunt îngrijite pacienții bolnavi de Covid-19” – a declarat dr. Konrád Judit, managerul spitalului.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a arătat, în zilele trecute s-a lucrat mult pentru ca această unitate externă al spitalului să pornească în Centrul Multifuncțional. „Mulțumesc pentru munca depusă colegilor de la consiliul județean, spitalul județean și protecția copilului. Această unitate a fost necesară ca persoanele infectate, dar fără simptome să nu rămână în spital pentru perioada necesară, acest mod de izolare fiind mai eficient și din punct de vedere ecologic și economic. Cei internați în această locație vor putea chiar să-și continue munca pe care ar fi prestat de acasă, ceea ce în spital nu ar fi posibil. Totodată este asigurată și confortul necesar” – a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, cel care a pus la dispoziția spitalului imobilul.

În ziua de 26 Mai pe secțiile dedicate bolnavilor cu Covid-19 al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc s-au aflat internați 63 de persoane. Dintre ei, 55 erau confirmați cu infecția SARS-CoV-2, iar dintre cei infectați 25 de persoane nu prezentau simptome specifice bolii Covid-19. Pentru izolarea celor asimptomatici și cu forme ușoare ale bolii mai este nevoie de locuri, se lucrează în continuare la asigurarea unor noi spații pentru ei.

 

Miercurea Ciuc, 26 Mai 2020