Întrebări și răspunsuri

Informații generale

Întrebări și răspunsuri despre noul coronavirus

Ce este Coronavirus?

Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om.

 

Care este sursa acestui focar epidemic?

Epidemia din Wuhan a fost iniţial legată de o piață mare de fructe de mare și animale, sugerând o posibilă cauză zoonotică. Cercetarea cauzelor epidemiei este în derulare.

Cum se transmite COVID-19?

Pe cale respiratorie, prin picaturi de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele de la o persoană infectată.

Care este perioada de incubaţie?

De la infectare până la apariţia semnelor şi simptomelor este o prioadă de 2-14 zile, în medie 7 zile.

Care sunt simptomele?

Infecțiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat, etc.), însa au fost observate infecții severe și chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii. Simptomele observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respiraţie (dispnee).

Care sunt opțiunile de tratament?

Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului.

Exista vaccin?

Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor

Cine este la risc pentru infectie?

Persoanele care trăiesc sau cele care călătoresc in zonele afectate ,  persoanele care au contact cu persoanele infectate, inclusiv personalul medical.

Ce trebuie facut? Recomandări generale pentru protejarea sănătății

În vederea reducerii expunerii și a transmiterii virusurilor cu transmitere respiratorie includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentați sigură: – Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool; – Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini; – Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră; – Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;

înapoi

Simptome

Febră, tuse uscată, slăbiciune, oboseală.

Alte semne: nasul curgător, nasul îndesat, dureri musculare, dureri în gât

Dacă aveți aceste simptome:

– apelați numărul de urgență 112,

– numărul VERDE gratuit (0800 800 358)

sau

– Discutați cu medicul de familie la telefon.

înapoi

Prevenire

PREVENIRE

– Nu strânge mâna cu nimeni! Nu vă sărutați, nu vă îmbrățișați!

– Mențineți o distanță de 2 metri și evitați contactul direct cu persoanele care pot transporta virusuri, cum ar fi cei care au călătorit recent într-o zonă infectată. Evitați contactul cu un pacient cu febră!

– Aerisiți frecvent.

– Spălați-vă frecvent pe mâini cu săpun și dezinfectant.

– Dezinfectați articole precum telefoane mobile, volane, tastaturi etc.

– Să tușim, să strănutăm  într-o batistă de hârtie și să o aruncăm în coșul de gunoi.

– Acordați o atenție sporită sistemului de imunitate, de exemplu consumând lichide și vitamine.

„Dacă se poate , să RĂMÂNEM ACASĂ!”

ATENȚIE!

Dacă aveți simptome, apelați numărul de urgență 112.

Vorbeste cu medicul de familie la telefon, nu mergi la operatie sau la spital!

Dacă aveți întrebări, nu ezitați să ne contactați! Csaba Borboly: 0744-399282, info@borbolycsaba.ro

înapoi

Pentru cei care se întorc în țară

PENTRU PERSOANELE CARE VIN DIN STRĂINĂTATE

Cei care sosesc din zona roșie pot să intre în carantină și acasă

ACTUALIZARE: Grupul de comunicare strategică a precizat că măsura se aplică după ce se epuizează capacitățile ce cazare ale statului.

Cetățenii români din străinătate care vin din țări din zona roșie (Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Elveția, Marea Britanie, SUA, Turcia și Iran) pot acum să intre în carantină acasă. Până acum, cei care au venit acasă din aceste țări au fost nevoiți să treacă în carantină instituțională timp de 14 zile. De acum înainte, pot opta, de asemenea, pentru carantina la domiciliu pe baza unei declarații pe propria răspundere, atât timp cât pot fi complet despărțiți de restul familiei în locuință.

Cei care sunt infectați cu noul corona virus, dar nu prezintă niciun simptom, pot intra și în izolare acasă. Un Decret al Ministerului Sănătății cu privire la acest aspect a fost publicat în Monitorul Oficial la 15 aprilie.

Actualizare din 24 martie 2020: în prezent Franța, Iranul, Germania, Italia, Spania se află în categoria zona roșie Covid 19; toate celelalte țări sunt în zona  galbenă!

(Datele privind țările marcate cu  roșu și galben sunt actualizate constant aici: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19)

Cetățenii români, respectiv membrii familiei de altă cetățenie pot veni din străinătate, dar:

– dacă provin dintr-o regiune marcată cu ROȘU, trebuie să intre în carantină instituționalizată obligatorie de 14 zile;

– dacă provin dintr-o regiune GALBENĂ, trebuie să intre în carantină la domiciliu, în mod obligatoriu.

înapoi

Concepții greșite

CONCEPȚII GREȘITE – CE NU ESTE ADEVĂRAT?  

-Măștile medicale vă protejează de virus –NU ESTE ADEVĂRAT!

– Infecția cu coronavirus este echivalentă cu o condamnare la moarte–NU ESTE ADEVĂRAT!

-Ne putem molipsi și de la animalele de companie–NU ESTE ADEVĂRAT!

-Copii  nu se pot infecta cu coronavirus –NU ESTE ADEVĂRAT!

– Provoacă simptome clare și se distinge ușor de alte boli–NU ESTE ADEVĂRAT!

– Coronavirusul nu este la fel de periculos ca gripa–NU ESTE ADEVĂRAT!

– Riscul de a obține virusul este redus când vremea se încălzește–NU ESTE ADEVĂRAT!

– De la butoanele liftului și mânerul ușii nu obțin infecția–NU ESTE ADEVĂRAT!

– Ferestrele trebuie închise pentru a preveni răspândirea virusului–NU ESTE ADEVĂRAT!

înapoi

Întrebări frecvente

Deplasarea din străinătate, intrarea în țară

 

Dacă ne întoarcem cu avionul din zone galbene, ce trebuie să facem?

Persoanele care se întorc în țară din zone galbene vor intra deîndată în izolare timp de 14 zile, nu pot intra în contact cu membri familiei și vor ține permanent legătura cu personalul medical care va decide dacă este nevoie să facă testul pentru identificare infecției cu corona virus. (Date actualizate în legătură cu zonele roșii și galbene puteți afla accesând link-ul: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19)

Propunere: Deocamdată, dacă sosiți la aeroportul din București nu intrați în contact cu nimeni. Încercați ca pentru transportul la domiciliu cei care vin să vă aducă, să o facă cu două automobile; dvs. să veniți cu un automobil, iar celalalt să rămână persoanelor care au venit după dvs. la aeroport. Nu intrați în contact cu nimeni, nici măcar la benzinării. Odată ajuns acasă, rămâneți în izolare timp de 14 zile, țineți legătura cu direcția de sănătate publică și/sau cu familia. Cel mai indicat însă, ar fi dacă este posibil, să rămâneți în străinătate. Este cel mai bun lucru pe care îl puteți face, benefic pentru toată lumea. Vă rog să aveți în vedere această posibilitate  și dacă este posibil nu veniți acasă.

Ce trebuie să fac dacă mă întorc cu avionul dintr-o zonă roșie?

Acele persoane care se întorc din zone roșii vor intra imediat în carantină instituționalizată, pentru o perioadă de 14 zile.

Ce se întâmplă cu acele persoane care ascund din ce zonă s-au întors?

Este o infracțiune! Se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani, sau cu amendă fapte aceea faptă prin care o persoană ascunde informații referitoare la țara, zona din care s-a întors acasă și în acest mod ascunde riscul de a fi infectat cu o boală contagioasă. Sunt pasibile de pedeapsa cu închisoarea până la 15 ani acele persoane care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii bolilor și care conduc la moartea uneia sau mai multor persoane. Dacă nu se respectă prevederile referitoare la cantină, sau cele referitoare la spitalizare, pedeapsa este închisoare de la șase luni la trei ani. De asemenea, se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci an fapta de a părăsi carantina sau spitalul și în acest fel răspândind infecția altor persoane. Închisoare de la șase luni la trei ani, sau amendă  se va aplica și în cazul în care nu sunt furnizate informații prin intermediul cărora s-ar permite identificarea și izolarea în timp util a persoanelor infectate sau suspectate a fi infectate.

Intrarea în România a cetățenilor români

 

Cetățenii români pot intra pe teritoriul României?

Persoanele cu cetățenie română pot intra în continuare pe teritoriul României, respectiv și aparținătorii familiilor acestora care au o altă cetățenie.

Intrarea în România a cetățenilor străini

 

Pot cetățenii străini traversa teritoriul României?

Pe baza acordurilor cu țările vecine și care vizează tranzitul de persoane, este posibil ca cetățenii străini să tranziteze teritoriul României.

Pot veni în România cetățeni străini?

Cetățenilor străini și apatrizilor li se interzice intrarea pe teritoriul României prin punctele de trecere a frontierei de stat, cu excepția cazului în care călătoresc într-un stat vecin pe teritoriul României.

Care sunt excepțiile în ceea ce privește intrarea în România a persoanelor străine?

 • persoanele care sunt rude ale cetățenilor străini;
 • cetățeni din alte țări ale UE ai căror membri de familie sunt cetățeni români;
 • străinii cu permise de ședere mai lungi;
 • persoanele care călătoresc în scopuri profesionale, după cum rezultă din vize, permise de ședere sau documente similare;
 • personal diplomatic sau consular, membri ai organizațiilor internaționale, personal militar, organizații de ajutor umanitar;
 • străinii aflați în tranzit;
 • persoane care călătoresc din motive medicale sau familiale;
 • persoanele care au nevoie de protecție internațională sau călătoresc din alte motive umanitare.

Interdicții de a părăsi domiciliul

 

Cui i se aplică?

Tuturor persoanelor și aparținătorilor acestora care trăiesc pe teritoriul României.

Cazurile în care se poate părăsi domiciliul:

 • Desfășurați o activitate importantă care nu poate fi amânată sau desfășurată de acasă.
 • Pentru asigurarea nevoilor de bază. Pentru a răspunde nevoilor de bază ale persoanelor și animalelor domestice, pentru achiziționarea diverselor bunuri și echipamente pentru muncă.
 • Dacă aveți nevoie de asistență medicală urgentă care nu poate fi făcută de la distanță.
 • Dacă este cazul: îngrijirea și însoțirea copilului, îngrijirea persoanelor în vârstă, bolnave, a celor care prezintă handicap, sau în cazul decesului unui membru al familiei.
 • Ieșiri scurte în apropierea domiciliului, legate de activitatea fizică a persoanelor (sport în cartier) sau de nevoile animalelor din gospodărie (plimbarea câinilor).

Persoanelor peste 65 de ani le este interzis să iasă din casă!

Trebuie completată declarația pe propria răspundere?

Da! Să aveți această declarație asupra dvs. în cazul în care este solicitată de organele de control.

De unde se poate descărca formularul?

Se poate accesa la următorul link: https://www.borbolycsaba.ro/ro/formularele/

Cine poate verifica, solicita declarația?

Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală, reprezentanți administrațiilor financiare, cei ai protecției consumatorilor, primarii.

Din ce dată sunt obligatorii prevederile referitoare la declarația pe propria răspundere?

Trebuie să aveți asupra dvs. declarația, începând din data de 25 martie 2020.

Relații de muncă

Ce trebuie să facă persoanele are sunt trimise în șomaj?

Luați legătura cu superiorul dvs., deoarece guvernul a hotărât să despăgubească acele persoane care au fost nevoite să plece în concediu.

Zile libere persoanelor care au în îngrijire copii:

Conform Legii 19/2020, dacă aveți copii cu vârsta sub 12 ani sau un copil minor cu handicap în gospodărie puteți rămâne acasă. În aceste condiții, veți primi 75% din salariul mediu.

Ce să facă persoana care de mâine este trimisă în concediu?      

Luați legătura cu superiorul dvs., deoarece guvernul a hotărât să despăgubească acele persoane care au fost nevoite să plece în concediu.

Care sunt acele magazine care nu vor mai funcționa?

Conform decretului militar se vor închide toate magazinele care nu vând alimente de bază, produse de curățenie și medicamente. În supermarketurile mari, toate celelalte departamente vor fi închise, doar cele menționate mai sus vor continua să funcționeze. Astfel, puteți continua să cumpărați produse alimentare, medicamente, materiale de curățenie. Magazinele alimentare mai mici vor rămâne deschise!

Cum vor funcționa în continuare acele întreprinderi care nu și-au întrerupt activitatea?

Respectând prevederile aflate în vigoare, la fel cum au făcut-o și până acum.

 

Carantină – izolare la domiciliu: țineți legătura cu DSP!

Cui i se aplică prevederile?

Tuturor acelor persoane care s-au întors din zone galbene sau au intrat în contact cu persoane care au venit din zone galbene.

Care este perioada de izolare la domiciliu?

Supravegherea medicală din partea reprezentanților direcției de sănătate publică va dura 14 zile.

Pot părăsi domiciliul după expirarea celor 14 zile?

Dacă există posibilitate atunci trebuie făcut testul de depistare a infectării cu corona virus. Contactați Direcția de Sănătate Publică: epidem@aspharghita.ro, 0266310423, 0266324483. În cazul în care testul este negativ, nu mai sunteți nevoit să stați în izolare la domiciliu, însă trebuie să respectați prevederile referitoare la circulația pe perioada situației de urgență.

Ce se întâmplă dacă nu sunt respectate prevederile referitoare la izolarea la domiciliu?

Persoanele care încalcă prevederile referitoare la izolarea la domiciliu vor fi considerate persoane cu risc ridicat de infecție și vor fi plasate de îndată în carantină. Nu vor fi scutite nici de răspunderea penală: vezi mai sus răspunsul la întrebarea care face referire la ceea ce se întâmplă în cazul în care nu se respectă prevederile referitoare la izolare.

Se poate ieși în curte?

Da, însă vă rugăm să nu intrați în contact cu nimeni!

Se poate ieși pe stradă?

Nu. Se stă doar în casă, în cazul în care aveți curte, în curte.

Poate avea însoțitori persoana aflată în izolare?

Da, dar și aceștia vor respecta prevederile de izolare timp de 14 zile.

Carantină – carantină instituționalizată

Cui i se aplică prevederile?

Tuturor acelor persoane care s-au întors din zone galbene sau au intrat în contact cu persoane care au venit din zone galbene.

Care este perioada de izolare la domiciliu?

14 zile, cu testări periodice.

Ce se întâmplă după 14 zile?

Dacă testul este negativ, instituțiile abilitate vor lua decizia.

Ce se întâmplă dacă sunt încălcate prevederile referitoare la carantina?

Persoanele aflate în carantină care părăsesc locul în care au fost plasate în carantină instituționalizată, vor intra într-o nouă perioada de 14 zile de carantină. Iar aceasta acțiune se consideră infracțiune!!! (vezi întrebarea de mai sus pe această temă)

Desfășurarea activităților, informarea

Ce trebuie făcut în cazul în care actele oficiale expiră (CI, pașaport,, permis de conducere, etc.)?

Aceste acte rămân valabile, la fel și talonul de înmatriculare al autovehiculelor.

Ce se întâmplă cu ratele de la bancă?

 • Informați-vă pe site-ul băncilor, deoarece fiecare instituție a luat măsuri diferite.
 • Online banking.
 • În cazul facturilor, ratelor de cumpărături, furnizorii sunt obligați să continue furnizarea serviciilor.
 • Termenul limită de plată a impozitelor pentru imobile și autovehicule a fost prelungit până la data de 30 iunie.

Înmormântare, botez, nuntă

Persoanele care se întorc în țară, din zone roșii sau galbene pentru a participa la înmormântări, botezuri, nunți, o pot face?

Nu. Vor intra în carantină sau izolare la domiciliu pentru 14 zile.

Cum se vor desfășura acestea (nunți, botezuri, înmormântări)?

Aceste evenimente vor avea loc cu participarea a cel mult opt peroane. Este posibilă asistența spirituală (spovedit, împărtășit) la domiciliu a persoanelor infectate.

Ce se va întâmpla cu investițiile bănești efectuate în acest sen?

În acest caz trebuie să vă interesați la firma cu care ați convenit să organizați acest eveniment.

Cumpărături

Centrele comerciale mari sunt complet închise?

Nu, magazinele alimentare și farmaciile vor continua să funcționeze în aceste unități de vânzare cu amănuntul.

 

Orele de deschidere a farmaciilor

Farmaciile continuă să funcționeze conform propriului program.

Sănătate

Cabinete stomatologice

Activitatea acestora se suspendă temporar. Se vor face intervenții doar în cazurile de urgență.

Boli cronice

Consultați-vă medicul de familie, acesta vă va îndruma în cele ce urmează.

înapoi