Nr. Település Központok száma Elérhetőség
1 Csikszereda 3 Zsögödfürdői utca 1. szám, volt Zsögödfürdő étterem
0725 591 867
Dr. György Emőke
Akácutca 1. szám, volt GOSCOM székhelye
0748 037 842
Dr. Kádár Erzsébet
Kossuth Lajos utca 4. szám, a korábbi mentőszolgálat székhelye
0266 708 290
Dr. Bokor Martin
2 Székelyudvarhely 2 II.Rákoczi Ferenc út 5. szám, Mozi
0733 313 010
Dr. Pap Enikő
Bethlenfalva út, 170. szám, Bethlenfalvi kultúrház
0733 313 009
Dr. Mózes Kinga
3 Gyergyószentmiklós 1 Kórház utca 6. szám, a volt sürgősségi épülete
0730 710 094
Dr. Biró Katalin
4 Maroshéviz 1 Ștefan cel Mare utca 15. szám, a Mihai Eminescu Főgimnázium bentlakása
0747 671 111
Dr. Citigriga Adrina
5 Székelykeresztúr 1 Sóskút utca 30.szám, Diákszálló
0366 401 692 / 0748 150 458
Dr. Bidó Melinda
6 Szentegyháza 1 Gábor Áron utca, 47 szám, Bartók Béla Müvelődési ház
0741 043 795
Dr. Bartalis Zsolt
7 Balánbánya 1 December 1.utca 32 B szám, Tanácsadási Központ a poliklinika épületében
0736 777 442
Dr. Suciu Adrian
8 Borszék 1 Kárpátok út 8. szám, az orvosi rendelő székhelye (régi poliklinika)
0366 401 788
Dr. Nistor Gabriella
9 Korond 1 Főút 116. szám, Páll Lajos Müvelődési ház
0711 912 767
Dr. Sarkadi Ștefan
10 Gyergyóremete 1 Cseres Tibor ót 22. szám, Egészségház
0746 936 513
Dr. Gyulai Anna

CovidInfo (október 30.)

Október 31-től Magyarország sárga zónás országnak minősül.
A sárga zónás országokból érkezők csak akkor nem kerülnek 14 napos karanténba, ha …

 • rendelkeznek a koronavírus elleni oltással
 • 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel
 • az elmúlt 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen
 • 12 éven aluliak, nekik PCR teszt sem szükséges

A Romániából Magyarországra utazók részére nincs változás, továbbra sem kell karanténba vonulni.

Jelentősen nőtt az oltási hajlandóság Hargita megyében

Jelentősen nőtt az elmúlt két hétben a koronavírus ellen beoltottak száma Hargita megyében, miután az új esetek száma is számottevően megemelkedett – derül ki a prefektusi hivatal hétfőn közzétett adataiból. Az elmúlt két hétben 16 491 dózis vakcinát használtak fel a megyében, az átoltottság megközelítőleg 26 százalékos. A statisztikai adatok szerint sokan választották a Johnson&Johnson egydózisú vakcináját, az elmúlt héten több mind 6000 adagot adtak be Hargita megyében.

https://hargitanepe.ro/jelentosen-nott-az-oltasi-hajlandosag-hargita-megyeben/

A járványhelyzet alakulása

A Hargita megyei járványhelyzet alakulását a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság honlapján követhetik, az alábbi linken:
https://dspharghita.ro/ro/incidenta-cazurilor-de-infectie/

Elfogadták a szenátusi szakbizottságok a Covid-igazolványt a munkahelyen kötelezővé tevő törvénytervezetet

A szenátus egészségügyi, illetve jogi szakbizottsága elfogadta a kedd esti együttes ülésén azt a jogszabályt, amelyik kötelezővé teszi bizonyos alkalmazotti kategóriák számára az uniós digitális Covid-igazolványt.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ közös tervezete előírja, hogy az egészségügyi minisztérium fennhatósága vagy koordinációja alá tartozó állami és magánintézmények, az egészségbiztosító pénztár, a katasztrófavédelem, a légirendészeti felügyelőség és az orvosi laboratóriumok alkalmazottai csak Covid-igazolvány birtokában dolgozhatnak.

A bizottságok megszavazták azt a módosító indítványt, hogy a törvény terjedjen ki a megelőző orvosi ellátást nyújtó egészségügyi intézmények személyzetére és az egészségügyi szolgáltatások, illetve az orvosi eszközök és gyógyszerek forgalmazása területén tevékenykedő magánszemélyekre is.

Elfogadták azt a módosítást is, amely szerint a Covid-igazolvány kötelező valamennyi helyi és központi hatóság és közintézmény, önálló ügyvitelű vállalat alkalmazottja, illetve minden olyan irodaházban dolgozó személy számára, amelyben egyidőben ötvennél többen tevékenykednek. Emellett a törvény kiterjed a képviselőház és a szenátus tagjaira, a két intézmény alkalmazottaira, illetve valamennyi közjogi méltóságra és köztisztséget betöltő személyre is.

A tervezet szerint az oltatlan közalkalmazottak, a parlament tagjai, a közjogi méltóságok és a köztisztséget betöltő személyek a saját költségükön végzik el a Covid-igazolvány kiváltásához szükséges koronavírustesztet. A munkaadó állja azoknak az alkalmazottaknak a tesztköltségeit, akiknek egészségügyi okokból nem adható be az oltás. A magáncégeknek jogukban áll eldönteni, hogy kifizettetik-e alkalmazottaikkal a tesztelés költségeit.

Az állami és magánintézményekben a Covid-igazolvány ellenőrzése a Check DCC nevű mobiltelefonos alkalmazással történik.

A tervezet előírása szerint a törvény hatálya alatt lévő alkalmazottak munkaszerződését 30 napra felfüggesztik, ha nem váltják ki a Covid-igazolványt. Erről a munkaadónak írásban kell értesítenie az alkalmazottat. Automatikusan megszűnik annak a közalkalmazottnak a munkaszerződése, aki a 30 nap elteltével sem tud felmutatni Covid-igazolványt. A bizottságok elfogadták Florin Cîţu szenátornak azt a módosító indítványát, hogy az utóbbi előírás ne vonatkozzon azokra az alkalmazottakra, akik a 30 nap alatt megkapják a koronavírus elleni oltás első adagját. Őket ingyen teszt illeti meg a munkahelyükön, amíg megkapják a második dózist.

A tervezet szerint a törvényt megszegő jogi személyek 50.000 lejtől 100.000 lejig terjedő bírsággal sújthatók.

Forrás: hargitanepe.ro

Október 18-i adatok

Az elmúlt 24 órában:

76 új eset

2 újrafertőzött beteg

76 gyógyult

1 elhalálozás

Hargita megyében jelenleg 386 koronavírussal fertőzött személyt ápolnak kórházban:

174 beteget a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban,

138 személyt a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban,

37-et Gyergyószentmiklóson,

és szintén 37 beteget a maroshévízi kórházban.

Az elmúlt 24 órában 127 PCR és 188 gyors tesztet végeztek el.

Vigyázzunk egymásra!

Tájékoztató az uniós Covid-igazolvány igényléséhez

Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1-jén lépett hatályba, Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető.

Mi is az uniós digitális Covid-igazolvány?

Az uniós digitális Covid-igazolvány azt igazolja, hogy az okmány jogosultja:

 • kapott Covid19 elleni védőoltást,
 • negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy
 • felgyógyult a Covid19-ből.

Az igazolvány főbb jellemzői:

 • digitális és/vagy papírformátumú
 • QR-kóddal van ellátva
 • ingyenes
 • az ország nyelvén és angolul van kiállítva
 • minden szempontból biztonságos
 • az összes uniós országban érvényes

Az igazolvány letölthető a https://certificat-covid.gov.ro oldalról.

Ha az uniós digitális Covid-igazolvány (zöld kártya) igényléséhez antigén gyorstesztet végeznek, vegyék figyelembe, hogy a gyorsteszt érvényességi határideje 24 óra a mintavétel után. Ha az igényelt és kifizetett teszt eredményét a szolgáltatók nem töltik fel időben az országos nyilvántartásba, akkor az EU-s Covid-igazolványt nem lehet letölteni.

Bármilyen kérdés esetén a digitális igazolvány kapcsán, hívják a 0785 231187 telefonszámot.

Forrás: ec.europa.eu, DSP Harghita

Lehet kérni a koronavírus elleni oltás harmadik adagját

Romániában elkezdték beadni a koronavírus elleni oltás harmadik adagját, alapvetően mindenhol előjegyzés nélkül azonnal beoltanak minden jelentkezőt.

A nyáron bezárt központok mintegy 20 százalékát ismét üzembe helyezték, a most működésben levő rendszer kapacitása a napi százezer dózist is meghaladja.

Romániában megkaphatja a koronavírus elleni harmadik adag oltást bárki, aki legalább fél éve kapta meg a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca oltóanyagának második dózisát. A harmadik dózis minden esetben mRNS alapú vakcina lesz, tehát azok is a Pfizer vagy a Moderna által gyártott oltóanyagból kapják meg a harmadik oltást, akiket eredetileg AstraZeneca oltóanyaggal immunizáltak.

34 megyében szerveztek már felvilágosító kampányt a védőoltások előnyeiről és fontosságáról az iskolákban.

Június 23-tól újra visszaállt a koronavírus előtti állapot a román-magyar határon

Véget ért a karanténkötelezettség minden Magyarországról Romániába, illetve Romániából Magyarországra utazó magyar, magyar-román és román állampolgár számára. Az átutazáshoz nincs szükség tesztre, illetve oltási igazolásra sem. Ugyanakkor a szolgáltatások igénybevételéhez továbbra is szükséges a magyar védettségi igazolvány, vagy román oltási igazolás – tájékoztatott Magyarország kolozsvári főkonzulátusa.

https://korona.rmdsz.ro/a-mai-naptol-ujra-visszaallt-a-koronavirus-elotti-allapot-a-roman-magyar-hataron/?fbclid=IwAR10H9DGKgQ5cyFY3FjsthY4XwPp7iYBgSG26SPop0esRqstch0NZ7l_n9M

Hogyan regisztráljunk és kérjünk időpontot oltásra?

Március közepétől elkezdődött az oltáskampány 3. szakasza, amikor a lakosság iratkozhat a vakcinára. Hogy hogyan tehetik meg, megmutatjuk az alábbi linken:

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban működő oltóközpont április 1-én befejezi a tevékenységét

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban működő oltóközpont április 1-én befejezi a tevékenységét, a helyiségek, amelyekben a központ működik, más rendeltetést kapnak.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban működő oltási központ 2021. január 4-én kezdte el a tevékenységét. Azóta március 22-ig összesen 10 505 koronavírus elleni védőoltást adminisztráltak itt az igénylőknek. Ez 6 922 beoltott személyt jelent.

A kórház alkalmazottait is ebben a központban oltották be, összesen 741 személyt, ami az intézmény alkalmazottainak 52 százalékát jelenti.

Azon személyek előjegyzését, akik április 1-e után a kórházi oltóközpontban kellene megkapják a védőoltásukat, az előjegyzési platform áthelyezi a Kossuth utcai, a mentőállomás régi székhelyén működő oltási központba. Szintén oda kell menniük az emlékeztető oltásért azoknak, akik az első oltást a kórházi központban kapták.

A kórházi oltóközpontban 48 személy dolgozott, illetve dolgozik még április 1-ig. 7 orvos, 9 orvosírnok, 32 asszisztens és egy pszichológus végezte az oltásra jelentkezők adatainak ellenőrzését, bevezetését, a személyek előzetes egészségi felmérését, beoltását, felügyeletét.

“Fontosnak tartottuk, hogy létrehozzuk ezt a központot a személyzetünk beoltására és azért, hogy a betegeink is ide jöhessenek oltásért. Az eddig beadott tízezer védőoltás jelzi, hogy mennyire fontos az itt lezajlott munka” – mondta dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

A központnak helyet adó felületekre azért van szükség, mert a majdani intervencionális kardiológiai központ elhelyezése átszervezéseket feltételez.

13 megosztás

Forrás: a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház facebook-oldala

Bárki iratkozhat védőoltásra

Március 15-én, 𝗿𝗲𝗴𝗴𝗲𝗹 𝟵 órától megnyílnak a várólisták a következő órarend szerint:

𝟵-𝟭𝟭 óra között: Fehér, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoșani, Brăila, Brassó, Călărași, Krassó-Szörény, Kolozs, Konstanca, Kovászna;

𝟭𝟭-𝟭𝟯 óra között: Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hargita, Hunyad, Ialomița, Iași, Máramaros, Mehedinți, Maros, Neamț, Olt, Prahova;

𝟭𝟯-𝟭𝟱 óra között: Szilágy, Szatmár, Szeben, Suceava, Teleorman, Temes, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov, Bukarest.

Az oltáskampányt koordináló bizottság felhívja a figyelmet, hogy az online platform optimizálása érdekében olyan időszakok is lehetnek, amikor karbantartást végeznek. Ezalatt késések lehetnek a platformon.

Forrás: az RMDSZ facebook-oldala

Letöltheti az internetről az oltási igazolást, aki már mindkét dózist megkapta

Az oltások országos elektronikai jegyzékéből töltheti le az oltási igazolványát az, aki már mindkét dózisát megkapta a koronavírus elleni vakcinának – közölte március 9-én Valeriu Gheorghiţă, a koronavírus-oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője.

A katonaorvos a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón többek közt arról is beszámolt, hogy az a személy, aki már mindkét dózis vakcinát megkapta, néhány biztonsági adat beírása után letöltheti a saját oltási igazolványát az oltások országos elektronikai jegyzékéből (Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor).

A honlap címe: renv.ro

Forrás: maszol.ro

Törölték a korhatárt: bárki megkaphatja az AstraZeneca vakcináját Romániában

Életkortól függetlenül bárki megkaphatja ezentúl az AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát Romániában – közölte hétfőn az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV).

Az oltóanyagot eddig csak az 55 év alatti személyeknek adták be. A közlemény szerint a korhatárt a CNCAV tudományos és orvosi testületének, az egészségügyi minisztériumnak és az országos gyógyszerügynökségnek az ajánlására törölték.

Az illetékesek az új tudományos kutatási eredmények, más európai államok által megosztott tapasztalatok, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak figyelembevételével jutottak arra a következtetésre, hogy az AstraZeneca által kifejlesztett oltást minden 18 év fölötti személy megkaphatja.

A vakcina hatására a szervezet immunrendszere speciális antitesteket és fehérvérsejteket termel, amelyek a vírus ellen dolgoznak, és ezáltal védelmet nyújtanak a COVID-19 ellen. Az oltást két dózisban adják be, 4-12 hetes időközzel – tájékoztat a hatóság.

Az AstraZeneca a harmadik, uniós szinten jóváhagyott COVID-19 elleni vakcina a Pfizer-BioNtech és a Moderna által kifejlesztett oltóanyag mellett.

Forrás: korona.rmdsz.ro

Március 15. után már bárki igényelhet védőoltást Romániában

Valeriu Gheorghiţă, a koronavírus elleni oltáskampány koordinátora vasárnap este úgy nyilatkozott: március 15-e után kérhetnek majd előjegyzést az oltásra azok az emberek, akik a vakcinakampány harmadik csoportjába tartoznak. Beoltásuk várhatóan áprilisban kezdődik – mondta a katonaorvos a Digi24 műsorában.

Gheorghiţă közölte, a vakcinára való előjegyzéseket összesítő online platform arról is tájékoztatja majd a regisztrálót, hogy a kiválasztott oltópontnál hányan vannak előtte a listán, így az immunizálás hozzávetőleges időpontját is ki tudja majd számolni.

A katonaorvos ugyanakkor úgy becsüli, hogy hétfőtől naponta legalább 30 ezer embert fognak beoltani Romániában a COVID-19 ellen.

Forrás: maszol.ro

Három új oltóközpont kezdte el a működését Hargita megyében

Február 26-án három új központ kezdte el a működését: Borszéken, Korondon és Gyergyóremetén.

A vakcinaturizmus egyik célpontja Hargita megye. Ezért arra kérjük, azokat, akik szeretnék megkapni az oltást, iratkozzanak fel, mert nagyon hamar betelnek az újabb szabad helyek. A 65 év felettiek, krónikusbetegek és a kulcsfontosságú területen dolgozók jelentkezhetnek ebben a szakaszban.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/272391170915433

Érdemes odafigyelni néhány apróságra a koronavírus elleni védőoltás előtt és után. Dr. Sergiu Sîngeorzan, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház epidemiológus főorvosa sorolta fel számunkra ezeket.

Mint rámutatott, nincsenek speciális, a koronavírus elleni védőoltásra vonatkozó előzetes szabályok, hanem az általános, minden vakcina beadatása esetére érvényes tanácsokat ajánlott ezúttal is betartani.

Kerülendő az alkoholfogyasztás

A védőoltás beadatása előtt 48 órával nem ajánlott nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztani, ugyanis kimutatták, hogy a túlzott alkoholfogyasztás gyengíti az immunrendszert. Ugyanakkor egy nyugodt és pihentető alvás a védőoltás napja előtt bizonyára segíti szervezetünket. Az orvos közölte, nem ajánlott Paracetamol vagy Ibuprofen tartalmú gyulladáscsökkentők alkalmazása a vakcina előtt, azért, hogy megelőzzük az esetleges mellékhatásokat. Hisz minden szervezet másként reagál, és lehet, hogy nem is jelennek meg mellékhatások a védőoltás után. Azon betegek azonban, akik Paracetamol- vagy Ibuprofen-kezelés alatt állnak, ne szakítsák meg ezt a védőoltás előtt.

Hideg vizes borogatás a szúrás helyére

A védőoltás után nyugodtan lehet enni és inni. Nem ellenjavallt, de a vakcina hatékonysága érdekében azt tanácsolják, hogy ilyenkor ne fogyasszanak a beoltottak nagyobb mennyiségű alkoholt. Ha fáj a szúrás helye, akkor egy tiszta törülközőt hideg vízbe áztatva borogatást tehetünk az injekció helyére. Az orvosok szerint segít a fájdalom kezelésében az is, ha tornáztatjuk a kart. Amennyiben lázas állapot jelentkezik, sok folyadékot ajánlott fogyasztani. Paracetamol vagy Ibuprofen tartalmú gyógyszert be lehet venni, ez segít akkor is, ha a lázas állapot mellé vagy attól függetlenül is, fejfájás vagy gyengeségérzet jelentkezik. Amennyiben az említett tünetek egy-két napon belül nem múlnak el, ajánlott orvoshoz fordulni. A megfigyelések szerint a mellékhatások általában az oltás utáni egy-két napban jelentkeznek, legtöbb öt-hat napon belül. Ha később jelennek meg hasonló tünetek, azok már nagy valószínűséggel máshoz köthetők.

Forrás: hargitanepe.ro

Romániában is csak 18 és 55 év közöttieket oltják az AstraZeneca vakcinával

 

A 18 és 55 év közöttiek immunizálására ajánlják az AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát – közölte a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV).

A bizottság közleménye szerint az első és második dózis közötti időszak nyolc hét lesz. A CNCAV emlékeztet: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlata szerint a védőoltást 18 évnél idősebb személyek kaphatják meg, a két dózis közötti ajánlott időszak pedig 4 és 12 hét közé esik. Az AstraZeneca vakcina szaporodásra képtelenné tett adenovírus vektor platformot használ, amelynek mindkét részoltása egyforma, amely „közvetíti” a sejteknek a koronavírus adatait, és amely hatására az immunrendszer ellenanyagot termel. Az oltást nyolc és tíz dózisos flakonokban forgalmazzák, amelyek 2 és 8 Celsius-fok között hat hónapig őrzik meg stabilitásukat.

A vakcinát csak intramuszkulárisan szabad beadni, az alkalmazási előírás szerint. Az elosztás hőmérséklet-ellenőrzés mellett, szabványos módszerekkel történik, hűtőkocsikban, konténerekben és hűtött dobozokban. Az Európai Gyógyszerügynökség 2021. január 29-én javasolta az AstraZeneca által kifejlesztett COVID-19 elleni védőoltás feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadását. Az AstraZeneca vakcina a harmadik COVID-19 elleni védőoltás, amely rendelkezésre áll az Európai Unió tagállamaiban, beleértve Romániát is. Több európai országban az idősebbeknek nem adják be az AstraZeneca oltását, Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban például 65 éven aluliaknak ajánlják csak. Brit szakértők szerint ugyanakkor az idős embereknek is jó védelmet nyújt az oltóanyag.

Forrás: transindex.ro

Az Egészségügyi Minisztérium és a Nemzeti Gyógyszerügynökség szakbizottságai ezen a héten meghatározzák, hogy milyen korcsoport esetében fogják használni az AstraZeneca / Oxford vakcinát Romániában

Az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség ajánlására a múlt héten úgy döntött, hogy feltételes engedélyezi az AstraZeneca vakcina piacra dobását, ez lesz a harmadik vakcina, amely uniós jóváhagyást kap.

Az AstraZeneca COVID-19 vakcina egy másik vírust használ (az adenovírus családból), amelyet módosítottak, hogy tartalmazza a SARS-CoV-2. célfehérje termeléséhez használt gént. A vakcinából származó adenovírus mérséklődik, így nem tud szaporodni és nem okoz betegséget.

A vakcina beadásakor az adenovírus úgy viselkedik, mint egy vektor, továbbítva a test sejtjeinek a tartalmazott információkat. Így a sejtek genetikai információt fognak felhasználni a célfehérje előállításához.

A páciens immunrendszere idegen testként fogja kezelni ezt a célfehérjét, természetes védekezési mechanizmusokat – antitesteket és T-sejteket – termelve a fehérje ellen. Ha a beoltott személy később kapcsolatba kerül a SARS-CoV-2-vel, az immunrendszer felismeri a vírust, és felkészül a támadásra: az antitestek és a T-sejtek együtt dolgozhatnak a vírus elpusztításáért, megakadályozzák, hogy a szervezet sejtjeibe behatoljon és elpusztíthatja a fertőzött sejteket, így védi a szervezetet a COVID-19 ellen.

Forrás: az Egészségügyi Minisztérium facebook-oldala

Változtak az oltási központok helyszínei Hargita megye városaiban

Hargita megye több városában megváltozott február 1-jétől az oltási központok helyszíne, így Székelyudvarhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson is ezentúl máshol várják azokat a személyeket, akiknek előjegyzésük van a koronavírus elleni oltásra.

A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője, Adrian Pănescu az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a helyszínváltoztatásokról azért született döntés, hogy tehermentesítsék a kórházakat, és lehetőleg minél kevesebb ember forduljon meg az egészségügyi intézményekben.

Székelyudvarhelyen tehát a II. Rákóczi Ferenc utca 5. szám alatti moziépületben kialakított oltási központban folytatódik a vakcinák beadása.

Gyergyószentmiklóson a Kórház utcában található oltási központot nyitották meg február 1-jén, így akik koronavírus elleni oltásra iratkoztak fel, már az új helyszínre kell hogy menjenek – ezt a város önkormányzata közölte.

Hozzátették, hogy a kórház épületében már nem oltanak, a vírus elleni oltást kizárólag a Kórház utcai központban lehet megkapni. Ugyanakkor arra kérik a lakosságot, hogy az épület előtt kijelölt tíz parkolóhelyet csak azok vegyék igénybe, akik oltásra érkeztek. A védőoltással és a vakcina beadatásával kapcsolatos minden fontos információért a gyergyószentmiklósi oltási központ telefonszámát, a 0730–710094-et lehet hívni 9 és 17 óra között.

Maroshévízen is elköltözött a kórházból az oltási központ, így az most már a Mihai Eminescu Főgimnázium egyik épületében működik.

Adrian Pănescu azt is elmondta, hogy a kórházakban kialakított oltási központokat kizárólag az egészségügyi személyzet immunizálásakor használják ezentúl.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban kialakított oltási központ ezentúl is fogadja az oda bejelentkezett személyeket, de a következő időszakban ezt is elköltöztetik egy, a város tulajdonában lévő másik épületbe.

A prefektusi szóvivő elmondása szerint hamarosan megnyitják a borszéki, a gyergyóremetei, a balánbányai, a szentegyházi és a korondi oltási központot is, illetve újabb helyszíneket alakítanak ki a megyeszékhelyen és Udvarhelyen. Utóbbiakat előreláthatóan akkor üzemelik be, amikor az oltási kampány harmadik szakasza elindításához szükséges vakcinamennyiség is megérkezik az országba.

Az Adrian Pănescu által közölt információk szerint a hétvégén 1134 dózisnyi oltóanyag-szállítmányt vettek át a Brassói Katonai Kórházból, amelyeket Hargita megyében adnak be hétfőn, kedden és szerdán.

Forrás: maszol.ro

Védőoltás terhesség, szoptatás vagy gyerektervezés esetén

A COVID-19 elleni immunizálás engedélyezett a terhes nők, a szoptatás vagy a teherbeesés tervezése esetén. A döntés meghozatala előtt tanácsos orvossal konzultálni.

A messenger RNS-t használó oltóanyagok hatásmechanizmusának köszönhetően az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja (CDC) nem tartja valószínűnek, hogy az oltás különleges kockázatot jelent a terhes nők számára.

Az oltóanyagokat fejlesztő cégek nem végeztek specifikus tanulmányokat a vakcina várandós nőkre és a szoptatós anyákra gyakorolt hatásainak megfigyelésére. Ebben a két esetben javasolt a döntés meghozatala előtt szakorvossal konzultálni. Ez abban segít, hogy egyénenként értékeljék a kockázat-előny egyensúlyt.

A teherbeesést tervező termékeny korú nők esetében az orvosi tudományos közösség nem feltételezi, hogy az RNS technológián alapuló védőoltás meddőséghez vezetne.

Az oltás mindenkinek a saját döntése. Javasoljuk, hogy a döntés meghozatala előtt kérjen tanácsot családorvosától vagy kezelőorvosától.

Forrás: az Egészségügyi Minisztérium facebook-oldala

A második szakaszban az állami intézmények kulcsfontosságú dolgozói kaphatják meg az oltást; lesz IIIA szakasz is

Az oltási kampány második szakaszában az állami intézmények kulcsfontosságú dolgozói is megkaphatják a koronavírus elleni oltást, vagyis azok az alkalmazottak, akik nélkül nem működhetnek ezek az intézmények – jelentette ki szerdán Florin Cîţu.
A kormány határozatot fogadott el szerdai ülésén az országos oltási stratégia módosításáról és kiegészítéséről.
Az ülést követő sajtótájékoztatóján a kormányfő hangsúlyozta, bevezetnek az oltási tervbe egy újabb, IIIA elnevezésű szakaszt, amelyben szintén kulcsfontosságú ágazatokban, de többnyire a versenyszférában dolgozók kaphatják majd meg a vakcinát. A miniszterelnök példaként említette a banki alkalmazottakat és aszupermarketekben dolgozó kasszásokat.
Cîţu leszögezte, a szerdán elfogadott módosítás értelmében a második szakaszban oltathatják be magukat az állam működése szempontjából fontos állami intézmények kulcsfontosságú dolgozói is. „Javaslom az érintett intézmények vezetőinek, hogy a listák összeállításakor legyenek tekintettel arra, hogy csak a kulcsfontosságú alkalmazottakról van szó ebben a szakaszban, nem a teljes személyzeti állományról” – nyomatékosította.
A kormányfő azt is elmondta, hogy az oltási kampány második szakaszában a beoltottak 75 százalékát a 65 éven felüli és krónikus beteg személyek teszik majd ki, 25 százalékát pedig a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók.
Florin Cîţu arról is beszélt, hogy az oltási terven bármikor lehet módosítani, ha a helyzet alakulása és az oltóanyagokleszállítása ezt kéri vagy lehetővé teszi. Hozzátette, jelen pillanatban biztosnak tekinthető, hogy március 29-éig Románia kap 2,4 millió adagot a Pfizer-BioNTech vakcinájából, de igényét fejezte ki további 400 ezer dózisra a Moderna oltóanyagából – amelynek szintén március végéig kellene megérkeznie -, és hamarosan elérhető lesz az AstraZeneca oltása is. „Az eredeti tervhez képest a második szakasz felgyorsult, és mi készen állunk felgyorsítani a harmadik szakaszt is, ha a vakcinák megérkeznek” – nyomatékosította.

Forrás: AGERPRES

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke az oltáskampányról a Bizniszvitaminban, a székelyudvarhelyi Hargita Business Centerben.

Lehetséges megoldások, ha még nem sikerült regisztrálni az oltásra

(forrás: Transindex.ro)

Már 3 napja megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten a koronavírus elleni védőoltásra, azonban a hatóságok által működtetett platform tele van hibákkal. Összegyűjtöttünk néhány típushibát és a lehetséges megoldásokat rá.

Romániában pénteken elkezdődött az oltási kampány második szakasza, amelyben a 65 év fölöttiek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a társadalom számára kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást.

Bővebben

Pénteken kezdődik a koronavírus elleni oltáskampány második szakasza

Január 15-étől azok számára is elérhetővé válik az előjegyzési platform, akik a koronavírus elleni oltáskampány második szakaszában jogosultak a vakcinára – jelentette be kedden a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság elnöke. Valeriu Gheorghiţă szerint január 15-én 15 órától kérhetnek előjegyzést az oltásra mindazok, akik a kampány második szakaszában jogosultak erre.

Az egyénileg történő online regisztráció mellett a családorvos közvetítésével, valamint egy erre a célra létrehozott hívásközpont (call center) révén is lehet majd előjegyzést kérni az oltásra. Utóbbi lehetőség kapcsán Gheorghiţă rámutatott, lesz egy országos szinten egységes hívószám, a 021 414 44 25-ös, amelyről aztán a megyei hívóközpontokhoz továbbítják a hívást. Emellett regisztrálni lehet az oltásra az önkormányzatok keretében működő szociális igazgatóságok révén, vagy hozzátartozók segítéségével, akik létrehozhatnak egy saját fiókot a platformon, és ezen keresztül előjegyzést kérhetnek legtöbb tíz családtag számára.

Az oltáskampány második szakaszában a krónikus betegek – cukorbetegségben szenvedők, elhízottak, szív- és érrendszeri betegséggel, vesebetegséggel, tüdőbetegséggel, daganatos betegséggel, autoimmun betegséggel küzdők, a HIV-fertőzöttek és az immunszupprimált betegek -, a 65 éven felüliek, valamint a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát. A 65 éven aluli krónikus betegek esetében ajánlott, hogy a családorvos végezze el az előjegyzést, ha azonban a betegnek nincs családorvosa, vagy valamilyen okból nem tudja elérni őt, egyénileg, a call centeren vagy a szociális igazgatóságon keresztül, esetleg valamely hozzátartozója segítségével is regisztrálhat – szögezte le a szakember.
A kulcsfontosságú ágazatokban dolgozókat munkaadójuk regisztrálja a platformon, az alkalmazott azonban maga választhatja ki az oltás időpontját és a központot, ahova elmegy, hogy megkapja a vakcinát.
Az oltáskampány második szakaszában 750 oltóközpontnál és mintegy 1760 oltópontnál zajlik az oltási tevékenység, így ha ezek maximális kapacitással működnek, naponta több mint 100 ezer személy beoltására lesz lehetőség – szögezte le Valeriu Gheorghiţă.

 1. január 13.

Forrás: korona.rmdsz.ro

10 kérdés és 10 válasz a koronavírus elleni oltásról

 1. Hogyan véd a vakcina?

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID-19 ellen.

 1. Kiválhatja-e a koronvírus fertőzés tüneteit a vakcina?

Mivel az oltás nem a vírust tartalmazza az immunitás kialakulásához, nem okozhat megbetegedést.

 1. Ki kaphat védőoltást?

A vakcinát a 16 évesnél idősebbek kaphatják meg.

 1. Meddig tart a védettség?

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok alapján.

 1. Kaphat-e oltást, aki átesett koronavírus fertőzésen?

Akik igazolni tudják 3 hónapon túli fertőzöttségüket, kaphatnak védőoltást.

 1. Krónikus betegségben szenvedők kaphatnak védőoltást?

Igen, az oltás krónikus betegségben szenvedőknek is adható, egyeztetve a kezelőorvossal, kizárva az ellenjavallatokat.

 1. Várandósság vagy szoptatás alatt ajánlott a vakcina?

Várandósság alatt az oltás nem ajánlott, illetve a teherbeesés az oltás után legkevesebb 2 hónapra tervezhető.

Még nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e az anyatejben. De a szoptatás ideje alatt is megkaphatják az oltást azok, akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik.

 1. Milyen ellenjavallatai vannak a védőoltásnak?

Akut lázas betegség, a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció.

A kórelőzményben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl. penicillin) vagy más védőoltással kapcsolatos életveszélyes állapothoz vezető, immunológiai túlérzékenységi reakció.

Várandósság.

 1. Hogyan történik az oltás folyamata?

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik a kijelölt oltópontokon. Az oltási központokba programálás szerint érkeznek az emberek, ahol kitöltenek 2 űrlapot, az egyik az egészségi állapottal kapcsolatos, a másik pedig a beleegyezést igazoló űrlap. Az oltást megelőzően az orvos kikérdezi és megvizsgálja a jelentkezőt. A védőoltás beadása után nyomtatják az igazolást és a programálást a következő oltásra. Az oltás után lehetőség van 15 percet várakozni egészségügyi felügyelet mellett.

 1. Hargita megyében hol lesznek oltóközpontok?

Hargita megyében 13 oltási központ lesz 10 településen: Csíkszeredában 3, Székelyudvarhelyen  2 központ, ezenkívül lesz Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen, Székelykeresztúron, Szentegyházán, Balánbányán, Borszéken, Korondon és Gyergyóremetén.

Mit kell tudni az oltóanyagról és az oltásról?

(A Covid-19 Elleni Oltási Tevékenységek Országos Koordinációs Bizottságának 2020.12.22/2-es utasítása alapján)

Romániában az oltás ingyenes és önkéntes, és három szakaszban lesz lebonyolítva, programálás szerint.

Az oltóanyagokat a típusuknak megfelelő hőmérsékleten tárolják és szállítják. A Pfizer-BioNTech oltást speciális tartályokban tartják, amelyekben biztosítják a hosszú távú tárolását -80 fokon. Az oltóanyagot használat előtt 30 percig olvasztják, míg eléri a szobahőmérsékletet.

Az oltást két adagban biztosítják (az első és az emlékeztető oltás).

Az oltás 16 éves kortól adható.

Az emlékeztető oltást az első adag után 21 napra adják be.

Az immunitás az emlékeztető oltástól számítva hét nap után alakul ki – 94,8%-ban. Vannak olyan megfigyelések, melyek szerint a védettség már az első oltás után 12 nappal elkezdődik.

Az oltóanyag reaktogén, enyhe reakciók az oltás utáni 7 napban jelentkezhetnek. Ezek közt a leggyakoribb a helyi reakció, vagyis az enyhe fájdalom a szúrás helyén, illetve a szisztémás reakciók, mint fáradtság, zavarok, izomfájdalmak vagy reszketés. Bármilyen reakció valószínűbb a második adag után, és jellemzően átmeneti, általában 1-2 napig tarthat, de legtöbb 7 nap után elmúlik. A reakciók gyakoribbak a 16-55 éves korosztálynál.

Abban az esetben, ha valakinél ideiglenes ellenjavallat születne az emlékeztető oltás beadásával kapcsolatosan, az adott személyt újra programálják a második adagra, 14 nappal későbbre.

Az oltópontoknál, a megfigyelő pontokon felfedezett oltás utáni reakciókat minden esetben kivizsgálják és jelentik a RAPI online jelentési űrlapon.

Az oltás beadása után, az adatfelvevő bejegyzi az oltást az Országos Elektronikus Oltási Nyilvántartásba (RENV). Az oltási igazolást a rendszer automatikusan generálja román és angol nyelven. Az emlékeztető oltás időpontjáról a rendszer küldi automatikusan az emlékeztető sms-t.

Az oltást az első szakaszokban az illető személyek munkahelyén, illetve oltóközpontokban végzik, majd az utolsó, lakossági oltási szakaszban a családorvosi rendelőkben.

Romániában körülbelül 1000 oltóközpontot alakítanak ki, óránként öt személyt tudnak beoltani.

Országos Elektronikus Oltási Nyilvánttartás (RENV)

Az oltóközpontba való érkezéskor szkennelik a személyazonossági igazolványt, és automatikusan bekerülnek az információk a RENV-be. Ide vezetik be, hogy melyik kategóriába sorolható az oltásra jelentkezett személy, felvezetik a telefonszámát és az e-mail címét.

Minden oltócsapat mellett van egy adatfelvevő kolléga, aki azonosítja a bevitt adatok alapján a személyt, ellenőrzi, hogy az a személy-e, aki regisztrált, és felvezeti az oltással kapcsolatos adatokat. Kiválasztja az oltóanyag csomagolásán található vonalkódot, ami előre fel van vezetve az adatbázisba, és azt hozzácsatolja a személy adatlapjához, hogy pontosan azonosítani lehessen a kapott oltóanyagot (széria és lejárati dátum is szerepel rajta). Így készül el minden beoltott személy adatlapja, amely tartalmazza a személyes és az oltással kapcsolatos adatokat egyaránt, és az oltásigazolás román és angol nyelven.

Az emlékeztető oltást ugyanannál az oltóközpontnál kapják meg a jelentkezők, ahol az első adagot, az oltóanyag betegtájékoztatóján található időintervallumon (21/28 nap) belül. Ennek a RENV rendszerbe való regisztrálása hasonlóan zajlik, mint az első oltás esetében. Egy személynél ugyanazt a típusú oltást a RENV rendszerbe csak a betegtájékoztatóban szereplő időintervallumon lehet bejegyezni.

Az emlékeztető oltás időpontjára egy, a RENV rendszerből automatikusan generált és küldött sms emlékezteti a jelentkezőket, legkevesebb 24 órával az oltás időpontja előtt.

Hivatalos: ezek a krónikus betegek kérhetik a védőoltást a kampány második szakaszában

Közzétették azoknak a betegségeknek a listáját, amelyekkel lehet kérvényezni a COVID-19 elleni vakcinát az oltáskampány második szakaszában, amely várhatóan január 15-e után kezdődik el Romániában.

A következő személyek jogosultak a védőoltás beadására a második szakaszban:

 • 65 év fölötti személyek
 • krónikus betegek, életkortól függetlenül. A betegségek listája a következő:

➢ cukorbetegség

➢ túlsúly

➢ más anyagcsere-betegségek (veleszületett is)

➢ szív- és érrendszeri betegségek

➢ vesebetegségek

➢ onkológiai betegségek

➢ tüdőbetegségek

➢ idegrendszeri betegségek (Down-szindróma is)

➢ májbetegségek

➢ autoimmun betegségek

➢ súlyos immunhiányos betegségek:  transzplantáción átesett betegek, előzetes orvosi jóváhagyással, biológiai terápia vagy hosszútávú  kortikoszteroidkezelés alatt álló betegek, HIV fertőzöttek

 • kulcsfontosságú ágazatokban dolgozó személyzet

➢ az állami intézmények működését biztosító személyzet

➢ a közbiztonság, védelem terén dolgozó személyzet

➢ kulcsfontosságú gazdasági szektorban dolgozószemélyzet:

✓ vízszolgáltatást biztosító személyzet

✓ villamos energia előállítását és elosztását biztosító személyzet

✓ fűtőanyag előállítását és elosztását biztosító személyzet

✓ gyógyszergyártást biztosító, szállító személyzet

✓ áru-és személyszállításban dolgozó személyzet

✓ vasúti csomópontokon, repülőtereken dolgozó személyzet

✓ különleges kommunikációs szolgáltatásbandolgozó személyzet

➢ a tanintézményekben és bölcsődékben dolgozó személyzet

➢ postai személyzet

➢ az egyházi személyzet

➢ a sajtóban dolgozó személyzet, akik ki vannak téve a fertőzésnek (például kórházakban forgatnak)

➢ hulladékszállítással foglalkozó személyzet

A romániai oltáskampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță elmondta, hogy a krónikus betegeknek a háziorvosnál kell jelentkezniük, ugyanis rajtuk keresztül történik majd ezeknek a betegeknek a programálása a védőoltásra.

2021 január 12.

Forrás: korona.rmdsz.ro

Romániai oltási stratégia a Covid-19 ellen

Az oltáskampány stratégiáját a 2020/1031-es kormányhatározat szabályozza

Az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a Nemzetvédelmi Minisztérium és alárendelt intézményei, a Belügyminisztérium és alárendelt intézményei, a minisztériumok és a központi közigazgatás egyéb szakosított szervei, valamint a helyi közigazgatási hatóságok feladata az oltáskampány lebonyolítása a stratégia szerint.

Az oltásközpontok működését rendelet szabályozza, az Egészségügyi Minisztérium koordinálásával. A működést a fent említett intézmények és minisztériumok költségvetéséből fedezik.

Az oltásstratégia célkitűzése a koronavírus elleni oltáshoz való hozzáférés biztosítása, a világjárvány visszaszorítása Románia területén.

Az oltási folyamat megszervezéséért és koordinálásáért a Covid-19 Oltási Tevékenység Országos Koordinációs Bizottsága felel, a miniszterelnök irányításában.

Helyi struktúrák, amelyek az oltáskampány megfelelő működését biztosítják:

 • prefektúra
 • a megyei irányító és koordináló központ (CJCCI)
 • a megyei közegészségügyi igazgatóság
 • a területi közigazgatási egységek (megyei tanácsok, polgármesteri hivatalok)
 • a magán és állami egészségügyi szolgáltatók

A használt oltóanyagok rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével.

Az oltási stratégia végrehajtása során figyelembe veszik a legfontosabb szempontokat:

 • az oltóanyag biztonságosságának szigorú követése
 • a lehetséges mellékhatások elemzésére és kártérítésére létrehozott jogi keret
 • az oltóközpontok jó működésének, valamint az oltóanyag helyes tárolási- és szállítási feltételeinek megteremtése
 • a közvélemény érthető, teljes körű és tényszerű tájékoztatása az oltással kapcsolatban.

Az oltási folyamat követése egy internetes felületen keresztül történik, az Országos Elektronikus Oltási Nyilvántartás (RENV) keretében. Minden beoltott személy erről a platformról kapja az oltási igazolását.

Mivel várhatóan az oltóanyagnak korlátozott lesz a hozzáférhetősége az oltási folyamat első szakaszában, ezért a lakosságot csoportokba rangsorolták, különböző kritériumok alapján:

 • egészségügyi személyzet
 • veszélyeztettek csoportja: 65 év fölöttiek, krónikus betegségben szenvedők, valamint más kulcsfontosságú, a társadalom megfelelő müködését biztosító területeken tevékenykedő személyzet
 • felnőtt lakosság.

A lakosság beoltása a fent említett szakaszokban történik.

Az első fázisban az egészségügyi személyzetet oltják be a munkahelyükön, illetve az oltási központokban, programálás szerint.

A mások és harmadik fázisban elvégzendő oltásokra fix és mobil oltóközpontokat hoznak létre. Az oltásokat elektronikus előjegyzés alapján végzik az erre létrehozott portálon regisztrálva, vagy telefonon, illetve a családorvos segítségével.

Speciális szervezést igényel az oltóanyagkészlet folyamatos biztosítása, valamint a speciális hőmérsékleten való tárolás és elosztás. Az Egészségügyi Minisztérium feltölti a regionális központoknak kiosztott készleteket a RENV platformra a felmért szükséglet alapján, és a központok kiosztják ezeket a területi oltóközpontoknak. Ez a platform küldi majd az automatikus emlékeztető üzenetet is az oltásprogramban résztvevőknek a második oltás időpontjáról.

A lehetséges mellékhatások figyelemmel kísérése rövid távon történik, az oltás beadásától számított első 30 napban. A mellékhatások jelentése kötelező minden orvos számára, az észlelést követő 30 napon belül.

Az oltási folyamat során keletkezett hulladékokat az oltó személyzet szakszerűen gyűjti és tárolja, a hatályos jogszabályoknak megfelelően.

Az oltóközpontok engedélyezését, szervezését és működtetését az Egészségügyi Minisztérium, a Nemzetvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Közmunkák, Fejlesztés és Igazgatás Minisztérium közös rendelete szabályozza, kitérve a következőkre:

 • az oltóközpontok vezetése
 • az oltóközpontok struktúrája
 • az oltóközpontok általános működési szabályai
 • az oltásra érkezők által érintett pontok leírása az oltóközpontokban
 • az oltóközpontok helyiségeinek felszerelésére vonatkozó szabályok
 • az oltófelszerelés előírt tartalma
 • az oltóközpontok engedélyeztetése.