Romániai oltási stratégia a Covid-19 ellen

Az oltáskampány stratégiáját a 2020/1031-es kormányhatározat szabályozza

Az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a Nemzetvédelmi Minisztérium és alárendelt intézményei, a Belügyminisztérium és alárendelt intézményei, a minisztériumok és a központi közigazgatás egyéb szakosított szervei, valamint a helyi közigazgatási hatóságok feladata az oltáskampány lebonyolítása a stratégia szerint.

Az oltásközpontok működését rendelet szabályozza, az Egészségügyi Minisztérium koordinálásával. A működést a fent említett intézmények és minisztériumok költségvetéséből fedezik.

Az oltásstratégia célkitűzése a koronavírus elleni oltáshoz való hozzáférés biztosítása, a világjárvány visszaszorítása Románia területén.

Az oltási folyamat megszervezéséért és koordinálásáért a Covid-19 Oltási Tevékenység Országos Koordinációs Bizottsága felel, a miniszterelnök irányításában.

Helyi struktúrák, amelyek az oltáskampány megfelelő működését biztosítják:

 • prefektúra
 • a megyei irányító és koordináló központ (CJCCI)
 • a megyei közegészségügyi igazgatóság
 • a területi közigazgatási egységek (megyei tanácsok, polgármesteri hivatalok)
 • a magán és állami egészségügyi szolgáltatók

A használt oltóanyagok rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével.

Az oltási stratégia végrehajtása során figyelembe veszik a legfontosabb szempontokat:

 • az oltóanyag biztonságosságának szigorú követése
 • a lehetséges mellékhatások elemzésére és kártérítésére létrehozott jogi keret
 • az oltóközpontok jó működésének, valamint az oltóanyag helyes tárolási- és szállítási feltételeinek megteremtése
 • a közvélemény érthető, teljes körű és tényszerű tájékoztatása az oltással kapcsolatban.

Az oltási folyamat követése egy internetes felületen keresztül történik, az Országos Elektronikus Oltási Nyilvántartás (RENV) keretében. Minden beoltott személy erről a platformról kapja az oltási igazolását.

Mivel várhatóan az oltóanyagnak korlátozott lesz a hozzáférhetősége az oltási folyamat első szakaszában, ezért a lakosságot csoportokba rangsorolták, különböző kritériumok alapján:

 • egészségügyi személyzet
 • veszélyeztettek csoportja: 65 év fölöttiek, krónikus betegségben szenvedők, valamint más kulcsfontosságú, a társadalom megfelelő müködését biztosító területeken tevékenykedő személyzet
 • felnőtt lakosság.

A lakosság beoltása a fent említett szakaszokban történik.

Az első fázisban az egészségügyi személyzetet oltják be a munkahelyükön, illetve az oltási központokban, programálás szerint.

A mások és harmadik fázisban elvégzendő oltásokra fix és mobil oltóközpontokat hoznak létre. Az oltásokat elektronikus előjegyzés alapján végzik az erre létrehozott portálon regisztrálva, vagy telefonon, illetve a családorvos segítségével.

Speciális szervezést igényel az oltóanyagkészlet folyamatos biztosítása, valamint a speciális hőmérsékleten való tárolás és elosztás. Az Egészségügyi Minisztérium feltölti a regionális központoknak kiosztott készleteket a RENV platformra a felmért szükséglet alapján, és a központok kiosztják ezeket a területi oltóközpontoknak. Ez a platform küldi majd az automatikus emlékeztető üzenetet is az oltásprogramban résztvevőknek a második oltás időpontjáról.

A lehetséges mellékhatások figyelemmel kísérése rövid távon történik, az oltás beadásától számított első 30 napban. A mellékhatások jelentése kötelező minden orvos számára, az észlelést követő 30 napon belül.

Az oltási folyamat során keletkezett hulladékokat az oltó személyzet szakszerűen gyűjti és tárolja, a hatályos jogszabályoknak megfelelően.

Az oltóközpontok engedélyezését, szervezését és működtetését az Egészségügyi Minisztérium, a Nemzetvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Közmunkák, Fejlesztés és Igazgatás Minisztérium közös rendelete szabályozza, kitérve a következőkre:

 • az oltóközpontok vezetése
 • az oltóközpontok struktúrája
 • az oltóközpontok általános működési szabályai
 • az oltásra érkezők által érintett pontok leírása az oltóközpontokban
 • az oltóközpontok helyiségeinek felszerelésére vonatkozó szabályok
 • az oltófelszerelés előírt tartalma
 • az oltóközpontok engedélyeztetése.

Hivatalos: ezek a krónikus betegek kérhetik a védőoltást a kampány második szakaszában

Közzétették azoknak a betegségeknek a listáját, amelyekkel lehet kérvényezni a COVID-19 elleni vakcinát az oltáskampány második szakaszában, amely várhatóan január 15-e után kezdődik el Romániában.

A következő személyek jogosultak a védőoltás beadására a második szakaszban:

 • 65 év fölötti személyek
 • krónikus betegek, életkortól függetlenül. A betegségek listája a következő:

➢ cukorbetegség

➢ túlsúly

➢ más anyagcsere-betegségek (veleszületett is)

➢ szív- és érrendszeri betegségek

➢ vesebetegségek

➢ onkológiai betegségek

➢ tüdőbetegségek

➢ idegrendszeri betegségek (Down-szindróma is)

➢ májbetegségek

➢ autoimmun betegségek

➢ súlyos immunhiányos betegségek:  transzplantáción átesett betegek, előzetes orvosi jóváhagyással, biológiai terápia vagy hosszútávú  kortikoszteroidkezelés alatt álló betegek, HIV fertőzöttek

 • kulcsfontosságú ágazatokban dolgozó személyzet

➢ az állami intézmények működését biztosító személyzet

➢ a közbiztonság, védelem terén dolgozó személyzet

➢ kulcsfontosságú gazdasági szektorban dolgozószemélyzet:

✓ vízszolgáltatást biztosító személyzet

✓ villamos energia előállítását és elosztását biztosító személyzet

✓ fűtőanyag előállítását és elosztását biztosító személyzet

✓ gyógyszergyártást biztosító, szállító személyzet

✓ áru-és személyszállításban dolgozó személyzet

✓ vasúti csomópontokon, repülőtereken dolgozó személyzet

✓ különleges kommunikációs szolgáltatásbandolgozó személyzet

➢ a tanintézményekben és bölcsődékben dolgozó személyzet

➢ postai személyzet

➢ az egyházi személyzet

➢ a sajtóban dolgozó személyzet, akik ki vannak téve a fertőzésnek (például kórházakban forgatnak)

➢ hulladékszállítással foglalkozó személyzet

A romániai oltáskampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță elmondta, hogy a krónikus betegeknek a háziorvosnál kell jelentkezniük, ugyanis rajtuk keresztül történik majd ezeknek a betegeknek a programálása a védőoltásra.

2021 január 12.

Forrás: korona.rmdsz.ro

Országos Elektronikus Oltási Nyilvánttartás (RENV)

Az oltóközpontba való érkezéskor szkennelik a személyazonossági igazolványt, és automatikusan bekerülnek az információk a RENV-be. Ide vezetik be, hogy melyik kategóriába sorolható az oltásra jelentkezett személy, felvezetik a telefonszámát és az e-mail címét.

Minden oltócsapat mellett van egy adatfelvevő kolléga, aki azonosítja a bevitt adatok alapján a személyt, ellenőrzi, hogy az a személy-e, aki regisztrált, és felvezeti az oltással kapcsolatos adatokat. Kiválasztja az oltóanyag csomagolásán található vonalkódot, ami előre fel van vezetve az adatbázisba, és azt hozzácsatolja a személy adatlapjához, hogy pontosan azonosítani lehessen a kapott oltóanyagot (széria és lejárati dátum is szerepel rajta). Így készül el minden beoltott személy adatlapja, amely tartalmazza a személyes és az oltással kapcsolatos adatokat egyaránt, és az oltásigazolás román és angol nyelven.

Az emlékeztető oltást ugyanannál az oltóközpontnál kapják meg a jelentkezők, ahol az első adagot, az oltóanyag betegtájékoztatóján található időintervallumon (21/28 nap) belül. Ennek a RENV rendszerbe való regisztrálása hasonlóan zajlik, mint az első oltás esetében. Egy személynél ugyanazt a típusú oltást a RENV rendszerbe csak a betegtájékoztatóban szereplő időintervallumon lehet bejegyezni.

Az emlékeztető oltás időpontjára egy, a RENV rendszerből automatikusan generált és küldött sms emlékezteti a jelentkezőket, legkevesebb 24 órával az oltás időpontja előtt.

Mit kell tudni az oltóanyagról és az oltásról?

(A Covid-19 Elleni Oltási Tevékenységek Országos Koordinációs Bizottságának 2020.12.22/2-es utasítása alapján)

Romániában az oltás ingyenes és önkéntes, és három szakaszban lesz lebonyolítva, programálás szerint.

Az oltóanyagokat a típusuknak megfelelő hőmérsékleten tárolják és szállítják. A Pfizer-BioNTech oltást speciális tartályokban tartják, amelyekben biztosítják a hosszú távú tárolását -80 fokon. Az oltóanyagot használat előtt 30 percig olvasztják, míg eléri a szobahőmérsékletet.

Az oltást két adagban biztosítják (az első és az emlékeztető oltás).

Az oltás 16 éves kortól adható.

Az emlékeztető oltást az első adag után 21 napra adják be.

Az immunitás az emlékeztető oltástól számítva hét nap után alakul ki – 94,8%-ban. Vannak olyan megfigyelések, melyek szerint a védettség már az első oltás után 12 nappal elkezdődik.

Az oltóanyag reaktogén, enyhe reakciók az oltás utáni 7 napban jelentkezhetnek. Ezek közt a leggyakoribb a helyi reakció, vagyis az enyhe fájdalom a szúrás helyén, illetve a szisztémás reakciók, mint fáradtság, zavarok, izomfájdalmak vagy reszketés. Bármilyen reakció valószínűbb a második adag után, és jellemzően átmeneti, általában 1-2 napig tarthat, de legtöbb 7 nap után elmúlik. A reakciók gyakoribbak a 16-55 éves korosztálynál.

Abban az esetben, ha valakinél ideiglenes ellenjavallat születne az emlékeztető oltás beadásával kapcsolatosan, az adott személyt újra programálják a második adagra, 14 nappal későbbre.

Az oltópontoknál, a megfigyelő pontokon felfedezett oltás utáni reakciókat minden esetben kivizsgálják és jelentik a RAPI online jelentési űrlapon.

Az oltás beadása után, az adatfelvevő bejegyzi az oltást az Országos Elektronikus Oltási Nyilvántartásba (RENV). Az oltási igazolást a rendszer automatikusan generálja román és angol nyelven. Az emlékeztető oltás időpontjáról a rendszer küldi automatikusan az emlékeztető sms-t.

Az oltást az első szakaszokban az illető személyek munkahelyén, illetve oltóközpontokban végzik, majd az utolsó, lakossági oltási szakaszban a családorvosi rendelőkben.

Romániában körülbelül 1000 oltóközpontot alakítanak ki, óránként öt személyt tudnak beoltani.

10 kérdés és 10 válasz a koronavírus elleni oltásról

 1. Hogyan véd a vakcina?

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID-19 ellen.

 1. Kiválhatja-e a koronvírus fertőzés tüneteit a vakcina?

Mivel az oltás nem a vírust tartalmazza az immunitás kialakulásához, nem okozhat megbetegedést.

 1. Ki kaphat védőoltást?

A vakcinát a 16 évesnél idősebbek kaphatják meg.

 1. Meddig tart a védettség?

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok alapján.

 1. Kaphat-e oltást, aki átesett koronavírus fertőzésen?

Akik igazolni tudják 3 hónapon túli fertőzöttségüket, kaphatnak védőoltást.

 1. Krónikus betegségben szenvedők kaphatnak védőoltást?

Igen, az oltás krónikus betegségben szenvedőknek is adható, egyeztetve a kezelőorvossal, kizárva az ellenjavallatokat.

 1. Várandósság vagy szoptatás alatt ajánlott a vakcina?

Várandósság alatt az oltás nem ajánlott, illetve a teherbeesés az oltás után legkevesebb 2 hónapra tervezhető.

Még nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e az anyatejben. De a szoptatás ideje alatt is megkaphatják az oltást azok, akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik.

 1. Milyen ellenjavallatai vannak a védőoltásnak?

Akut lázas betegség, a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció.

A kórelőzményben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl. penicillin) vagy más védőoltással kapcsolatos életveszélyes állapothoz vezető, immunológiai túlérzékenységi reakció.

Várandósság.

 1. Hogyan történik az oltás folyamata?

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik a kijelölt oltópontokon. Az oltási központokba programálás szerint érkeznek az emberek, ahol kitöltenek 2 űrlapot, az egyik az egészségi állapottal kapcsolatos, a másik pedig a beleegyezést igazoló űrlap. Az oltást megelőzően az orvos kikérdezi és megvizsgálja a jelentkezőt. A védőoltás beadása után nyomtatják az igazolást és a programálást a következő oltásra. Az oltás után lehetőség van 15 percet várakozni egészségügyi felügyelet mellett.

 1. Hargita megyében hol lesznek oltóközpontok?

Hargita megyében 13 oltási központ lesz 10 településen: Csíkszeredában 3, Székelyudvarhelyen  2 központ, ezenkívül lesz Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen, Székelykeresztúron, Szentegyházán, Balánbányán, Borszéken, Korondon és Gyergyóremetén.

Pénteken kezdődik a koronavírus elleni oltáskampány második szakasza

Január 15-étől azok számára is elérhetővé válik az előjegyzési platform, akik a koronavírus elleni oltáskampány második szakaszában jogosultak a vakcinára – jelentette be kedden a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság elnöke. Valeriu Gheorghiţă szerint január 15-én 15 órától kérhetnek előjegyzést az oltásra mindazok, akik a kampány második szakaszában jogosultak erre.

Az egyénileg történő online regisztráció mellett a családorvos közvetítésével, valamint egy erre a célra létrehozott hívásközpont (call center) révén is lehet majd előjegyzést kérni az oltásra. Utóbbi lehetőség kapcsán Gheorghiţă rámutatott, lesz egy országos szinten egységes hívószám, a 021 414 44 25-ös, amelyről aztán a megyei hívóközpontokhoz továbbítják a hívást. Emellett regisztrálni lehet az oltásra az önkormányzatok keretében működő szociális igazgatóságok révén, vagy hozzátartozók segítéségével, akik létrehozhatnak egy saját fiókot a platformon, és ezen keresztül előjegyzést kérhetnek legtöbb tíz családtag számára.

Az oltáskampány második szakaszában a krónikus betegek – cukorbetegségben szenvedők, elhízottak, szív- és érrendszeri betegséggel, vesebetegséggel, tüdőbetegséggel, daganatos betegséggel, autoimmun betegséggel küzdők, a HIV-fertőzöttek és az immunszupprimált betegek -, a 65 éven felüliek, valamint a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát. A 65 éven aluli krónikus betegek esetében ajánlott, hogy a családorvos végezze el az előjegyzést, ha azonban a betegnek nincs családorvosa, vagy valamilyen okból nem tudja elérni őt, egyénileg, a call centeren vagy a szociális igazgatóságon keresztül, esetleg valamely hozzátartozója segítségével is regisztrálhat – szögezte le a szakember.
A kulcsfontosságú ágazatokban dolgozókat munkaadójuk regisztrálja a platformon, az alkalmazott azonban maga választhatja ki az oltás időpontját és a központot, ahova elmegy, hogy megkapja a vakcinát.
Az oltáskampány második szakaszában 750 oltóközpontnál és mintegy 1760 oltópontnál zajlik az oltási tevékenység, így ha ezek maximális kapacitással működnek, naponta több mint 100 ezer személy beoltására lesz lehetőség – szögezte le Valeriu Gheorghiţă.

 1. január 13.

Forrás: korona.rmdsz.ro

Nr. Település Központok száma Központok helyszínei A központhoz tartozó települések
1 Csíkszereda 3 Kossuth Lajos utca 4. szám, a korábbi mentőszolgálat székhelye Csíkszereda
Akác utca 1. szám,  volt GOSCOM székhelye Csíkkarcfalva
Csíkcsicsó
Csíkdánfalva
Szépvíz
Gyimesközéplok
Gyimesfelsőlok
Csíkmadaras
Csíkszentmihály
Csíkpálfalva
Csíkrákos
Madéfalva
A volt zsögödfürdői vendéglő Tusnádfürdő
Csíkszentgyörgy
Csíkkozmás
Csíkszentlélek
Kászonaltíz
Csíkszentkirály
Csíkszentmárton
Csíkszentsimon
Csíkszentimre
Tusnád
2 Székelyudvarhely 2 Bethlenfalva út, 170. szám, Bethlenfalvi kultúrház Székelyudvarhely
Fenyéd
Oroszhegy
Farkaslaka
Máréfalva
Székelyvarság
Zetelaka
 II. Rákóczi Ferenc út, 5. szám, Mozi Székelyderzs
Felsőboldogfalva
Homoródszentmárton
Bögöz
Kányád
3 Gyergyószentmiklós 1 Kórház utca 6. szám, a volt sürgősség épülete Gyergyószentmiklós
Gyergyócsomafalva
Gyergyóalfalu
Gyergyószárhegy
Gyergyóújfalu
Vasláb
4 Maroshévíz 1 Ștefan cel Mare utca, 15. szám, a Mihai Eminescu Főgimnázium bentlakása Maroshévíz
Bélbor
Galócás
Salamás
Gyergyóvárhegy
5 Székelykeresztúr 1 Sóskút utca, 30. szám, Diákszálló Székelykeresztúr
Etéd
Szentábrahám
Galambfalva
Székelyandrásfalva
Újszékely
Siménfalva
6 Szentegyháza 1 Mihai Eminescu utca, 2. szám, a Gábor Áron Szakközépiskola bentlakása Szentegyháza
Kápolnásfalu
Lövéte
Homoródalmás
Oklánd
7 Balánbánya 1 December 1. utca, 32 B szám, Tanácsadási Központ a poliklinika épületében Balánbánya
Csíkszentdomokos
Csíkszenttamás
8 Borszék 1 Kárpátok út 8. szám, az orvosi rendelő székhelye (a régi poliklinika) Borszék
Gyergyóholló
Gyergyótölgyes
9 Korond 1 Főút nr. 114. szám, Páll Lajos Művelődési ház Korond
Parajd
10 Gyergyóremete 1 Cseres Tibor út, 22. szám, Egészségház Gyergyóremete
Ditró

Lehetséges megoldások, ha még nem sikerült regisztrálni az oltásra

(forrás: Transindex.ro)

Már 3 napja megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten a koronavírus elleni védőoltásra, azonban a hatóságok által működtetett platform tele van hibákkal. Összegyűjtöttünk néhány típushibát és a lehetséges megoldásokat rá.

Romániában pénteken elkezdődött az oltási kampány második szakasza, amelyben a 65 év fölöttiek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a társadalom számára kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást.

Bővebben

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke az oltáskampányról a Bizniszvitaminban, a székelyudvarhelyi Hargita Business Centerben.